Egészség
Hogyan kerüljük el a cseresznyemérgezést?
Ételmérgezést és allergiát is okozhat

Az orvos elsősorban azt tanácsolja, hogy alaposan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt vásárlás előtt. A jó minőségű cseresznye feszes, rugalmas, repedés-, folt- és rothadásmentes. Ha a gyümölcs éretlen, a vásárlás után sem fog megérni vagy ízesedni – írja a Lenta.ru.
A bogyó élénk fényes héja gyakran arra utal, hogy vegyszerekkel kezelték. A toxikológus azt is javasolja, hogy vásárlás előtt szagoljuk meg a gyümölcsöt: ha romlott, savanykás vagy erjedt szaga lesz, míg a friss és egészséges cseresznyének könnyed, friss illata van, írta a Gismeteo.
Ezen kívül érdemes olyan gyümölcsöt választani, amelynek zöld és rugalmas a szára. Ha a szárak szárazak vagy megfeketedtek, az a gyümölcs öregedését, nem friss voltát jelzi. Ne vásároljunk cseresznyét, ha a ládában sok a sérült szem, lé szivárog, vagy legyek rajzanak körülötte – mindez helytelen tárolásra utal.