Egészség

A joghurtok és a fitneszszeletek veszélye

A megszokott ízek mögött „édes csapdák” rejtőzhetnek

Minden nap olyan ételeket fogyasztunk, amelyek ártalmatlannak tűnnek – joghurtokat, müzliszeleteket, reggelire zabpelyhet.

A joghurtok és a fitneszszeletek veszélye
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A 2-es típusú cukorbetegség tünetmentesen is kialakulhat. Ez különösen igaz azokra, akik gyakran fogyasztanak magas glikémiás indexű ételeket - írja a pravda.ru.

Az orvos szerint a következő termékekre kell különösen figyelni:

  • Szénsavas italok és szirupok. Egy pohár – 7-8 kanál cukrot tartalmazhat! Ez súlyos csapás a hasnyálmirigynek.
  • Cukorkák és édes italok. Serkentik az inzulin kiválasztását, fokozzák az étvágyat, és túlevéshez és elhízáshoz vezethetnek.
  • Joghurtok, gabonapelyhek, „diétás” kekszek. Gyakran tartalmaznak maltodextrint – egy szénhidrátot, amelynek glikémiás indexe magasabb, mint a cukoré.

Láthatatlan veszély: rejtett szénhidrátok

Az olyan marketingfogások, mint a „cukormentes” vagy „fitnesz szelet”, megtévesztőek lehetnek. Az ilyen termékekben található maltodextrin különösen veszélyes a már cukorbetegségben szenvedők számára: glikémiás indexe elérheti a 136-ot, ami magasabb, mint a tiszta glükózé.

Tanácsok az endokrinológustól

  • Olvassa el a csomagoláson feltüntetett összetevőket.
  • Cserélje ki a fehér lisztet teljes kiőrlésűre.
  • Fogyasszon több rostot tartalmazó ételeket – zöldségeket, zöldféléket, hüvelyeseket.
  • Próbáljon otthon főzni, és kerülje a túlzott olaj- és fűszerhasználatot. Jobb választás az olívaolaj.

Érdekes tények

  1. Az inzulin szintje még „diétás” ételek fogyasztása után is hirtelen megugorhat a rejtett cukor miatt.
  2. A maltodextrin sporttáplálkozásban gyors energiaforrásként használatos, de cukorbetegség esetén kerülni kell.
  3. A rendszeres edzés javíthatja az inzulinérzékenységet még rossz táplálkozás mellett is, de ez nem kompenzálja a cukor túlzott fogyasztását.

Kapcsolódó írásaink