Egészség

Ezek az ételek jobban károsíthatják a májat, mint az alkohol

A máj az egyik legfontosabb szervünk

Nemcsak az alkohol van rossz hatással a májunkra – érdemes tudni, hogy bizonyos ételek túlzott fogyasztása is nagymértékben veszélyeztetheti a méregtelenítő szervünket.

Ezek az ételek jobban károsíthatják a májat, mint az alkohol
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/PEAKSTOCK

Bár sokan úgy gondolják, hogy a máj egészségére elsősorban az alkohol van negatív hatással, vannak egyéb tényezők is, amelyek komoly kockázatot jelenthetnek. Éppen ezért érdemes tudni, hogy bizonyos ételek túlzott fogyasztása súlyos májkárosodást okozhat.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, hiszen fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, az anyagcserében, az emésztésben és a vitaminraktározásban is. Segít lebontani a káros anyagokat, termeli az epét, szabályozza a vércukorszintet, és támogatja az immunrendszert is. Ha túlzott terhelés éri – például egészségtelen étrend vagy alkoholfogyasztás miatt –, az súlyos következményekkel járhat, ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk az egészségére.

Szakértők szerint a mértéktelen cukorfogyasztás – főként a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor – hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. Ennek oka, hogy a máj a felesleges cukrot zsírrá alakítja, ami idővel felhalmozódhat. Különösen problémásak ebből a szempontból a cukros üdítőitalok, gyümölcslevek, sütemények és péksütemények, amelyek rendszeres fogyasztása komolyan megterhelheti a májat - írja a mindmegette.hu.

„A feldolgozott élelmiszerek, mint például a gyorséttermi fogások és a csipszek, magas transzzsír-, finomított cukor- és sótartalommal rendelkeznek. Ezek az összetevők mind hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ráadásul inzulinrezisztenciához is vezethetnek” -mondta Csuka László, barcsi háziorvos. Hozzátette: „Ami még szintén problémás, az a vörös húsok túlzott mértékű fogyasztása, bár ez a veseműködésnek még többet árt, mint a májnak. A magas purin- és telített zsírtartalom megterheli az anyagcserét és a májat is, főként, ha nincs mellette elegendő zöldség- és rostbevitel. A grillezések során is olyan anyagok szabadulnak fel, különösen a vörös húsok esetében, amelyek komoly károsodást okozhatnak.”

„Szintén májkárosító hatású a finomított szénhidrát, ami a fehér kenyérben, a tésztafélékben és a rizsben is megtalálható. Ezek gyorsan megemelik a vércukorszintet, elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását, ami a zsírmáj egyik előzménye lehet” – hívta fel a figyelmet Csuka László.

Emellett a túlzott sóbevitel is komoly problémaforrás lehet: „A sok só növeli a vérnyomást, vízvisszatartást okozhat, és hosszú távon károsíthatja a májat is. A félkész ételek és sós nassolnivalók rejtett formában sok sót tartalmaznak” - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó írásaink