Egészség

Hogyan hosszabbíthatja meg életét 42 százalékkal mindössze két adag hal hetente?

A fehérje a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú eleme, amely segít fenntartani az energiaszintet, és javítja az általános közérzetet

Azonban a helyes táplálkozás nemcsak javíthatja az egészséget, hanem meg is hosszabbíthatja az életet. A minőségi fehérjeforrásokra való összpontosítás fontos lépés lehet a hosszú élet felé.

Hogyan hosszabbíthatja meg életét 42 százalékkal mindössze két adag hal hetente?
A halételek a magas tápanyagtartalmuk mellett könnyen emészthetőek is
Fotó: NorthFoto

Az orvos hangsúlyozza a megfelelő fehérjetípusok kiválasztásának fontosságát. Megjegyzi, hogy nemcsak a fehérje mennyisége, hanem annak minősége is fontos. A zsíros és feldolgozott húsok, például a szalonna és a kolbász helyett hal fogyasztása kiváló módja lehet az étrend javításának és az élethossz meghosszabbításának.

A Wolverhampton Egyetemen végzett kutatás megerősíti ezt az elképzelést. Kimutatta, hogy az idősek körében, akik rendszeresen fogyasztanak halat, meghosszabbodik az élettartam. A kutatásban 4165, hatvan év feletti kínai vett részt. Azok, akik legalább kétszer hetente ettek halat, 42 százalékkal alacsonyabb halálozási kockázattal rendelkeztek, mint azok, akik az előző két évben nem ettek halat, írja a Gbnews.com.

A Mayo Klinika szintén ajánlja a hal fogyasztását a szív egészségének megőrzése érdekében. Hetente kétszeri halfogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Bár egyesek aggódnak a halak higany- vagy más szennyezőanyag-tartalma miatt, az orvosok úgy vélik, hogy a hal fogyasztásának előnyei általában meghaladják a lehetséges kockázatokat, számol be a Pravda.ru.

Az omega–3 zsírsavakban gazdag halak csökkentik a szervezet gyulladásait és támogatják az erek egészségét. A rendszeres fogyasztásra legalkalmasabb halfajok a következők:

  • lazac
  • szardínia
  • atlanti makréla
  • tőkehal
  • hering
  • pisztráng
  • konzervált fehér tonhal

Vannak azonban olyan halfajok is, amelyeket magas higanytartalmuk miatt jobb elkerülni:

  • marlin
  • kardhal
  • királymakréla

Ha nem szereti a halat, ne csüggedjen. A dió, a gabonafélék, a zöld leveles zöldségek és a chiamag szintén kiváló omega–3 zsírsavforrások. Kiválóan helyettesíthetik a halat, és segítenek megőrizni az egészségét.

Kapcsolódó írásaink