Egészség

Ennek a terméknek az újramelegítése mérgezést okozhat

Váratlan kockázat

A mai rohanó életmódban sokan előre főznek, de nem minden étel alkalmas újramelegítésre. Különös figyelmet kell fordítani a rizsre, amely helytelen kezelés esetén súlyos ételmérgezést okozhat.

Ennek a terméknek az újramelegítése mérgezést okozhat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A nyers rizsszemekben található Bacillus cereus baktérium spórái még magas hőmérsékleten is életben maradnak. Ha a rizsből készült ételeket nem tárolják megfelelően, a baktériumok aktívan szaporodnak és toxikus anyagokat termelnek, amelyek újramelegítéskor sem bomlanak le – írja a Sports.kz .

Hogyan lehet megelőzni a mérgezést?

A mérgezés kockázatának minimalizálása érdekében néhány egyszerű szabályt be kell tartani. A rizst elkészítése után egy órán át hűteni kell, legfeljebb egy napig hűtőszekrényben tárolni, és csak egyszer melegíteni, ügyelve arra, hogy teljesen átmelegedjen. Ha kétség merül fel a tárolási feltételek tekintetében, akkor a legjobb, ha nem fogyasztjuk a terméket.

A „sült rizs szindróma”-mérgezés tünetei:

A helytelenül tárolt rizs fogyasztása okozta mérgezés esetén kétféle reakció lehetséges: hányás és hasmenés. A mérgezés tünetei közé tartozik az émelygés, hasi fájdalom és általános gyengeség. Súlyosabb esetekben súlyos szövődmények léphetnek fel, különösen krónikus betegségben szenvedőknél.

Kapcsolódó írásaink