Egészség
Ennek a terméknek az újramelegítése mérgezést okozhat
Váratlan kockázat

A nyers rizsszemekben található Bacillus cereus baktérium spórái még magas hőmérsékleten is életben maradnak. Ha a rizsből készült ételeket nem tárolják megfelelően, a baktériumok aktívan szaporodnak és toxikus anyagokat termelnek, amelyek újramelegítéskor sem bomlanak le – írja a Sports.kz .
Hogyan lehet megelőzni a mérgezést?
A mérgezés kockázatának minimalizálása érdekében néhány egyszerű szabályt be kell tartani. A rizst elkészítése után egy órán át hűteni kell, legfeljebb egy napig hűtőszekrényben tárolni, és csak egyszer melegíteni, ügyelve arra, hogy teljesen átmelegedjen. Ha kétség merül fel a tárolási feltételek tekintetében, akkor a legjobb, ha nem fogyasztjuk a terméket.
A „sült rizs szindróma”-mérgezés tünetei:
A helytelenül tárolt rizs fogyasztása okozta mérgezés esetén kétféle reakció lehetséges: hányás és hasmenés. A mérgezés tünetei közé tartozik az émelygés, hasi fájdalom és általános gyengeség. Súlyosabb esetekben súlyos szövődmények léphetnek fel, különösen krónikus betegségben szenvedőknél.