Egészség
Étrend, amely az idősek számára meleg időben javasolt
Magas hőmérsékleten az idős szervezet terhelése nagymértékben megnő

Jurij Szerebrjanszkij terapeuta hangsúlyozta, hogy magas hőmérsékleten az idős szervezet terhelése nagymértékben megnő, ezért mindenekelőtt árnyékban kell maradni: otthon vagy a kertben.
„Nem szabad túl gyakran napon lenni vagy napozni, mert ez kiszáradáshoz vezethet” – mondta az orvos.
Azt tanácsolta, hogy naponta akár két liter szobahőmérsékletű vizet is igyunk, mert a hideg víz még szomjasabbá tesz. Az édes szénsavas italok is fokozhaták a szomjat, ezért jobb elkerülni őket.
„Meleg időben kis adagokban kell étkezni: napi négy-öt alkalommal. Az adagnak kicsinek kell lennie: a szokásos fele vagy akár egyharmada. Ugyanakkor jobb, ha teljesen elkerüljük a vörös húsok fogyasztását, mivel ilyen időben a szervezetnek nincs pluszenergiája a nehéz ételek emésztéséhez” – mondta.
„A zabpehely jó reggelire, mivel a zabkása lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, amelyek energiát adnak. Érdemes kakaót is használni, mivel a foszfolipidek segítenek a koleszterin felszívódásában. Tejjel is elkészíthető a zabkása” – jegyezte meg.
Ebédre a táplálkozási szakember sovány húst – csirkét vagy pulykát – ajánlott. Ehhez uborka- és paradicsomsalátát készíthet, és majonéz helyett tejfölt adhat hozzá, hogy az étel ne legyen túl magas kalóriatartalmú, számol be az M24.ru.
Ami a vacsorát illeti, annak könnyűnek kell lennie, ezért érdemes előnyben részesíteni egy pohár tejet vagy kefirt. Ebben az esetben az utolsó étkezést 18–19 óra között kell befejezni, hogy ne terheljük túl a szervezetet.
Este nem ajánlott sós ételeket és állati zsírokat tartalmazó ételeket fogyasztani. Ezek folyadékretencióhoz és koleszterinfelhalmozódáshoz vezetnek, amely duzzanatot okoz, és negatív hatással van az erekre – vonta le a következtetést Szerebrjanszkij.