Egészség
Életveszélyes lehet a korai görögdinnye
A szezonja augusztusban kezdődik, és szeptemberig tart

Emlékeztetett arra, hogy a görögdinnye szezonja augusztusban kezdődik, és szeptemberig tart. Ebben az időszakban a gyümölcsök maximálisan érettek és összetételükben „tiszták”.
„A korábbi görögdinnye minősége a termelőktől függ. Néhányan műtrágyát adnak hozzá, hogy a gyümölcsök gyorsabban érjenek. Ez azonban a nitrátszint emelkedéséhez vezethet” – mondta Arzamascev.
Hozzátette, hogy ha sok ilyen vegyi anyag van egy termékben, akkor az ember kockáztatja a mérgezést és az emésztési problémákat. Mindez rendkívül veszélyes gyermekek, idősek és krónikus betegségben (például cukorbetegségben) szenvedő betegek számára.
„Augusztustól kezdődően minimális a nitrátos görögdinnye vásárlásának kockázata. A helyzet az, hogy ekkorra a gyümölcs természetes úton beérik: a termelő nem siet a műtrágyákkal való túltelítéssel” – magyarázta a szakértő.
Arzamastsev arra is emlékeztetett, hogy még a szezonális dinnyéket is üzletekben és hivatalos értékesítési pontokon kell vásárolni, ahol minőségi tanúsítványt és nyugtát adnak a vásárlás után.