Egészség

Életveszélyes lehet a korai görögdinnye

A szezonja augusztusban kezdődik, és szeptemberig tart

A korai görögdinnyék gyakran nagy mennyiségű nitrátot tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyek mérgezést okozhatnak. Erről Jevgenyij Arzamascev táplálkozási szakértő beszélt a Moszkva 24-nek.

Életveszélyes lehet a korai görögdinnye
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Subaas Shrestha

Emlékeztetett arra, hogy a görögdinnye szezonja augusztusban kezdődik, és szeptemberig tart. Ebben az időszakban a gyümölcsök maximálisan érettek és összetételükben „tiszták”.

„A korábbi görögdinnye minősége a termelőktől függ. Néhányan műtrágyát adnak hozzá, hogy a gyümölcsök gyorsabban érjenek. Ez azonban a nitrátszint emelkedéséhez vezethet” – mondta Arzamascev.

Hozzátette, hogy ha sok ilyen vegyi anyag van egy termékben, akkor az ember kockáztatja a mérgezést és az emésztési problémákat. Mindez rendkívül veszélyes gyermekek, idősek és krónikus betegségben (például cukorbetegségben) szenvedő betegek számára.

„Augusztustól kezdődően minimális a nitrátos görögdinnye vásárlásának kockázata. A helyzet az, hogy ekkorra a gyümölcs természetes úton beérik: a termelő nem siet a műtrágyákkal való túltelítéssel” – magyarázta a szakértő.

Arzamastsev arra is emlékeztetett, hogy még a szezonális dinnyéket is üzletekben és hivatalos értékesítési pontokon kell vásárolni, ahol minőségi tanúsítványt és nyugtát adnak a vásárlás után.

Kapcsolódó írásaink

Hogyan hűtsük a dinnyét?

ĀSokan a gyümölcsök és zöldségek nagy részét a hűtőben tárolják, főleg a nyári melegben, azonban egyes gyümölcsöket nem szabad a hűtőszekrénybe tenni