Egészség

Tudósok felfedik a csokoládé veszélyes titkát

Nemcsak a fogyasztó egészségét károsítja

A Miami Egyetem amerikai biológusai riasztó következményeket azonosítottak a kadmium, a csokoládéban gyakran megtalálható nehézfém fogyasztása kapcsán – írja a Sports.kz.

Tudósok felfedik a csokoládé veszélyes titkát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/foodcollection/Mood4Food/Jean Pierre Dieterlen

A tudósok szerint ez a toxin nemcsak a fogyasztó egészségét károsítja, hanem negatív hatással lehet a jövőbeli gyermekeire és akár unokáira is. A tanulmány a Consumer Reports tudományos folyóiratban jelent meg.

A tudósok magas kadmium- és ólomszintet találtak az Egyesült Államokban kapható népszerű csokoládémárkákban.

„A zebrahalakon (amelyek génjei 74 százalékban megegyeznek az emberével) végzett tesztek megerősítették, hogy a kadmium 10-30 éves felezési idővel halmozódik fel a szervezetben. A fém szívproblémákat és más súlyos betegségeket okoz. Az elem mérgező hatásai generációról generációra öröklődnek” – áll a kiadványban.

A tudósok arra kérték a fogyasztókat, hogy legyenek körültekintőbbek a csokoládé és más termékek (rizs, sütemények, tenger gyümölcsei) kiválasztásakor, amelyek szintén tartalmazhatják a veszélyes fémet. Ezenkívül ajánlott a dohányzásról való leszokás (a dohány felhalmozza a kadmiumot a talajból).

A kalciummal, vassal és cinkkel dúsított étrend a kadmium felszívódásának csökkentésével is védheti a szervezetet.

Kapcsolódó írásaink