Egészség
Melyik csokoládé tesz igazán jót az egészségnek?
Számos előnye lehet

Mennyi a minimális kakaószázalék, amelyet a csokoládénak tartalmaznia kell?
A szakértő szerint a minimum körülbelül 70 százalék. Ezen a koncentráción a csokoládé elegendő flavonoidot tartalmaz – erős antioxidánsokat, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét, és csökkentik a gyulladást.
85 százalék kakaótartalom: több flavonoidot, kevesebb cukrot tartalmaz. Míg a kakaó 99 százaléka szinte cukormentes, az ilyen csokoládé nagyon keserű, és kevésbé ízletes.
Milyen gyakran lehet étcsokoládét enni?
Heti kettő-négy alkalommal 20–30 gramm étcsokoládé (85 százalékos) ajánlott.
A tanulmány kimutatta, hogy csokoládéevés (85 százalék) három hét alatt:
- csökkenti a negatív érzelmeket
- megnövekedett bélmikrobióta-diverzitást biztosít
- javította a pszicho-érzelmi állapotot
Milyen összetevőknek kell lenniük?
Csokoládét érdemes keresni a következő összetevőkkel:
- kakaómassza, kakaóvaj
- nádcukor (mérsékelten)
- természetes vaníliakivonat
A következő összetevők szigorúan nem kívánatosak:
- pálmaolaj vagy hidrogénezett zsírok – befolyásolhatják a lipidprofilt
- vanillin (mesterséges aroma) – gyakran használják valódi vanília helyett
- emulgeálószerek (E476 – poliglicerin-poliricinoleát) – a hosszú távú használat biztonságosságát még vizsgálják
- maltodextrin, glükózszirup – magas glikémiás indexűek
A szakember kifejtette, hogy a kakaószázalék a kakaómassza és a kakaóvaj összege, de ez nem garantálja az alacsony cukortartalmat. Egyes csokoládé bár tartalmazhat 70 százaléknyi kakaót, ha a cukor az első helyen áll az összetételben, akkor azt jelenti hogy több van belőle, mint a többi összetevőből.
A kívánatos mennyiség nem több, mint 20-25 gramm cukor 100 gramm termékben. Ideális, ha a cukor a harmadik vagy többedik az összetevők listáján.
Érdemes édesítőszeres csokoládét venni?
Az édesítőszerek megfelelőek lehetnek, ha kerüli a cukrot (például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, súlycsökkentő diéta esetén). Vagy válasszon olyan termékeket, amelyek édesítőszereket tartalmaznak, például eritrit, stevia vagy allulóz.
Az aszpartám és a szukralóz alkalmazása nem javasolt a metabolikus hatásokra vonatkozó, ellentmondó adatok miatt – írta meg az Rbc.ua.
Biztonságos és káros adalékanyagok a csokoládéban
A következő kiegészítők ajánlottak:
- dió (mandula, dió, mogyoró) – Omega–3-, fehérje- és rostforrás
- fagyasztva szárított bogyók – antioxidánsok, polifenolok
- kakaócsepp – extra flavonoidok
Érdemes kerülni a csokoládét az alábbi adalékokkal:
- karamell, keksz, mályvacukor – sok cukrot, tartósítószert és mesterséges adalékanyagot tartalmaz
- kandírozott gyümölcsök –ezek gyakran tartalmaznak glükóz-fruktóz szirupot