Egészség

Melyik csokoládé tesz igazán jót az egészségnek?

Számos előnye lehet

A csokoládé sokak kedvenc csemegéje, de a gyönyörű csomagolás mögött veszély leselkedhet. Hogyan válasszunk igazán jó minőségű és biztonságos csokoládét a szupermarketek polcain található, több száz lehetőség közül?

Melyik csokoládé tesz igazán jót az egészségnek?
A csokoládé a legtöbb embert kísértésbe viszi
Fotó: AFP/Food Collection/Mood4Food/Jean Pierre Dieterlen

Mennyi a minimális kakaószázalék, amelyet a csokoládénak tartalmaznia kell?

A szakértő szerint a minimum körülbelül 70 százalék. Ezen a koncentráción a csokoládé elegendő flavonoidot tartalmaz – erős antioxidánsokat, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét, és csökkentik a gyulladást.

85 százalék kakaótartalom: több flavonoidot, kevesebb cukrot tartalmaz. Míg a kakaó 99 százaléka szinte cukormentes, az ilyen csokoládé nagyon keserű, és kevésbé ízletes.

Milyen gyakran lehet étcsokoládét enni?

Heti kettő-négy alkalommal 20–30 gramm étcsokoládé (85 százalékos) ajánlott.

A tanulmány kimutatta, hogy csokoládéevés (85 százalék) három hét alatt:

  • csökkenti a negatív érzelmeket
  • megnövekedett bélmikrobióta-diverzitást biztosít
  • javította a pszicho-érzelmi állapotot

Milyen összetevőknek kell lenniük?

Csokoládét érdemes keresni a következő összetevőkkel:

  • kakaómassza, kakaóvaj
  • nádcukor (mérsékelten)
  • természetes vaníliakivonat

A következő összetevők szigorúan nem kívánatosak:

  • pálmaolaj vagy hidrogénezett zsírok – befolyásolhatják a lipidprofilt
  • vanillin (mesterséges aroma) – gyakran használják valódi vanília helyett
  • emulgeálószerek (E476 – poliglicerin-poliricinoleát) – a hosszú távú használat biztonságosságát még vizsgálják
  • maltodextrin, glükózszirup – magas glikémiás indexűek

A szakember kifejtette, hogy a kakaószázalék a kakaómassza és a kakaóvaj összege, de ez nem garantálja az alacsony cukortartalmat. Egyes csokoládé bár tartalmazhat 70 százaléknyi kakaót, ha a cukor az első helyen áll az összetételben, akkor azt jelenti hogy több van belőle, mint a többi összetevőből.

A kívánatos mennyiség nem több, mint 20-25 gramm cukor 100 gramm termékben. Ideális, ha a cukor a harmadik vagy többedik az összetevők listáján.

Érdemes édesítőszeres csokoládét venni?

Az édesítőszerek megfelelőek lehetnek, ha kerüli a cukrot (például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, súlycsökkentő diéta esetén). Vagy válasszon olyan termékeket, amelyek édesítőszereket tartalmaznak, például eritrit, stevia vagy allulóz.

Az aszpartám és a szukralóz alkalmazása nem javasolt a metabolikus hatásokra vonatkozó, ellentmondó adatok miatt – írta meg az Rbc.ua.

Biztonságos és káros adalékanyagok a csokoládéban

A következő kiegészítők ajánlottak:

  • dió (mandula, dió, mogyoró) – Omega–3-, fehérje- és rostforrás
  • fagyasztva szárított bogyók – antioxidánsok, polifenolok
  • kakaócsepp – extra flavonoidok

Érdemes kerülni a csokoládét az alábbi adalékokkal:

  • karamell, keksz, mályvacukor – sok cukrot, tartósítószert és mesterséges adalékanyagot tartalmaz
  • kandírozott gyümölcsök –ezek gyakran tartalmaznak glükóz-fruktóz szirupot

Kapcsolódó írásaink