Egészség

Meglepő kapcsolatot találtak a mentol és az Alzheimer-kór között

Úgy tűnik, hogy ez a vegyület megakadályozza az agyban a betegséghez általában társuló károsodások egy részét

Az elmúlt években a tudósok furcsa jelenséget fedeztek fel: az Alzheimer-kórban szenvedő egerek kognitív képességei javulnak, ha mentolt lélegeznek be.

Meglepő kapcsolatot találtak a mentol és az Alzheimer-kór között
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kutatók különösen az interleukin-1-béta (IL-1β) fehérje csökkenését figyelték meg, amely segít szabályozni a szervezet gyulladásos reakcióit – ez a reakció természetes védelmet nyújt, de ha nem szabályozzák megfelelően, káros hatással lehet.

A 2023 áprilisában publikált tanulmányt készítő csapat szerint ez bizonyítja, hogy bizonyos illatok az Alzheimer-kór kezelésére is felhasználhatók. Ha sikerül kideríteni, mely illatok milyen agyi és immunrendszeri reakciókat váltanak ki, akkor ezeket az egészség javítására is felhasználhatjuk, számol be a ScienceAlert.

Az alábbi videóban megnézheti, mire jutottak a tudósok: „Az immunrendszerben és a központi idegrendszerben betöltött szerepére összpontosítottunk, és állatkísérletek során megerősítettük, hogy a mentol immunstimuláló illatanyag” – mondta Juan José Lasarte immunológus, a spanyol Alkalmazott Orvostudományi Kutatóközpont (CIMA) munkatársa az eredmények közzétételekor.

„De meglepő módon azt figyeltük meg, hogy hat hónapos rövid ideig tartó expozíció megakadályozta az Alzheimer-kórban szenvedő egerek kognitív hanyatlását, és ami a legérdekesebb, javította az egészséges fiatal egerek kognitív képességeit is.”

Miután korábban megfigyelték, hogy a mentol belélegzése fokozza az egerek immunválaszát, a kutatócsoport most bebizonyította, hogy az anyag javíthatja az állatok kognitív képességeit is, amit laboratóriumi gyakorlati tesztek során figyeltek meg.

Alzheimer-kórban szenvedő egereknél hat hónapos mentolkezelés elegendő volt ahhoz, hogy megakadályozza az egerek kognitív képességeinek és memóriájának romlását. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a mentol az IL-1β fehérje szintjét biztonságos szintre csökkentette az agyban.

Amikor a kutatók mesterségesen csökkentették a T-szabályozó (Treg) sejtek számát – amelyekről ismert, hogy segítik az immunrendszer szabályozásában –, néhány hasonló hatás volt megfigyelhető, ami új utat nyithat a jövőbeli kezelések számára.

„Mind a mentol-expozíció, mind a Treg sejtek blokkolása az IL-1β fehérje csökkenését okozta, amely fehérje állhat a modellekben megfigyelt kognitív hanyatlás mögött” – mondta Ana Garcia-Osta, a CIMA idegtudós kutatója.

„Ezenkívül ennek a fehérjének egy autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszerrel történő specifikus blokkolása szintén javította az egészséges és az Alzheimer-kórban szenvedő egerek kognitív képességeit.”

A tudósok már számos kapcsolatot állapítottak meg a szagok és immun- és idegrendszerünk között. Ezeket a kapcsolatokat nehéz teljes mértékben megérteni, de tudjuk, hogy szaglószervünk erősen befolyásolhatja az agyat.

Bizonyos szagok bizonyos reakciókat válthatnak ki az agyban, ami kémiai reakciókhoz vezet, amelyek befolyásolják a memóriát, az érzelmeket és egyebeket.

Valóban, a központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségek – mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a skizofrénia – gyakran szagvesztéssel járnak. Ez az új kutatás ígéretes adatokat hoz, de még sok további kutatásra van szükség emberekben és egerekben egyaránt.

„Ez a tanulmány fontos lépés az immunrendszer, a központi idegrendszer és a szaglás közötti kapcsolat megértése felé” – mondta Noelia Casares immunológus a CIMA-tól.

„Az eredmények arra utalnak, hogy a szagok és az immunmodulátorok fontos szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór és más központi idegrendszerrel kapcsolatos betegségek megelőzésében és kezelésében.”

Kapcsolódó írásaink