Egészség
Öt érv a kókuszzsír mellett

A kókuszzsír egy ideig szuperélelmiszerként hódított, mostanában viszont megnőtt azok száma, akik óvatosságra intenek a használatával kapcsolatban. De valóban ki kellene iktatnunk az étrendünkből? A válasz nem egyértelmű, ugyanis számos olyan előnye van, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.
A kókuszzsír (vagy más néven kókuszolaj) a kókusz húsából készül, és sajátos tulajdonságai miatt a konyhán túl is népszerű. Szobahőmérsékleten szilárd, hő hatására gyorsan olvad, így alkalmas sütéshez, főzéshez, de a szépségápolásban is gyakran használják. A dietetikusok és kutatók ma már óvatosságra intenek a túlzott fogyasztással kapcsolatban – főleg a magas telített zsírsavtartalma miatt –, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne tudatosan és mértékkel beépíteni az étrendbe. Lássuk, hogy miért lehet hasznunkra!
1. Jól bírja a forróságot
A kókuszzsír egyik legnagyobb előnye, hogy magas a füstpontja – különösen a finomított változaté. Ez azt jelenti, hogy 200 °C fölé is hevíthető anélkül, hogy káros anyagokat bocsátana ki. Ezért kiváló választás sütéshez, pirításhoz, rántott ételekhez is. A szűz (vagyis hidegen sajtolt) verzió füstpontja valamivel alacsonyabb, így inkább közepes hőfokon használja.
2. A kókuszzsír remek bőrápoló
A szűz kókuszzsírt sokan használják testápolóként, de a belső fogyasztása is támogathatja a bőr egészségét. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul E-vitaminban gazdag, amely védi a bőrt a szabad gyökök káros hatásaitól. Persze nem csodaszer – de része lehet egy tudatos, bőrtápláló étrendnek.
3. Gyors energiaforrás
A kókuszzsír nagy arányban tartalmaz úgynevezett MCT-zsírsavakat (közepes láncú triglicerideket), amelyeket a szervezet könnyen és gyorsan hasznosít. Ezek azonnali üzemanyagként szolgálhatnak – emiatt gyakran használják sportolók, sőt csecsemőtápszerekben is megtalálható.
4. Segítheti az agyműködést
Egyes kutatások szerint a kókuszzsír pozitív hatással lehet az agyra, különösen idősebb korban. A benne lévő MCT-k ugyanis alternatív energiaforrást biztosíthatnak az agysejtek számára. Egyes vizsgálatok Alzheimer-kóros pácienseknél is javuló kognitív funkciókat tapasztaltak kókuszzsírt is tartalmazó étrend mellett – igaz, még további kutatásokra van szükség a végleges megállapításokhoz.
5. Támogathatja a testsúlykezelést
Bár a kókuszzsír önmagában nem fogyaszt, segíthet a jóllakottság érzésének fenntartásában, ami csökkentheti a nassolási kényszert. Emellett gyors energiaforrásként nem feltétlenül raktározódik el zsírrá. Fontos viszont: mivel 100 százalékban zsír, és grammonként kilenc kalóriát tartalmaz, érdemes belőle mértékkel fogyasztani – különösen fogyókúra esetén.
Kókuszzsír: főzés okosan
- Válassza tudatosan! A szűz (hidegen sajtolt) változat kevesebb eljáráson megy keresztül, így megőrzi a legtöbb értékes összetevőt. A finomított kókuszzsír kevésbé karakteres ízű, és jobban bírja a magas hőmérsékletet.
- Tárolja megfelelően! Szobahőmérsékleten szilárd, de könnyen megolvad. Hűvös, sötét helyen tartsa, hogy ne avasodjon meg.
- Ne vigye túlzásba! A kókuszzsír nagy mennyiségű telített zsírsavat tartalmaz, ami túlzott fogyasztás esetén növelheti a koleszterinszintet. Ha szív- és érrendszeri problémái vannak, konzultáljon dietetikussal vagy orvossal.
A kókuszzsír nem mindenki számára ideális, de megfelelő formában és mennyiségben hasznos és praktikus összetevője lehet a modern konyhának. Mint minden zsírforrás esetében, itt is a mérték és a minőség számít. Ha okosan használja, akkor nem ellensége, hanem szövetségese lehet a tudatos táplálkozásban.