Egészség
Hat szokás, amely árt a gyomornak
Az éhség egy fontos jelzés is a szervezet részéről

Erről az RBC-Ukrajna (Styler Projekt) számolt be Jevhenija Belinska gasztroenterológus Instagram-oldalára hivatkozva.
Citromos víz fogyasztása a gyomor-bélrendszer „beindításához”
A szakértő szerint egy ilyen ital irritálhatja a nyálkahártyát gyomorhurut, diszpepszia vagy GERD esetén. Ezért nem nyújt semmilyen „beindítást”.
A citromsav korrodálja a fogzománcot, különösen ha lassan vagy gyakran iszik citromos vizet. Ne öblítse ki a száját utána!
Ez idővel fogérzékenységhez és fogszuvasodáshoz vezethet.
Egyeseknél a citromos víz okozhat:
- gyomorpanaszokat,
- hányingert vagy akár hasmenést (különösen éhgyomorra).
Bár a citrom káliumot és C-vitamint tartalmaz, a nagy mennyiségű savas folyadék rendszeres fogyasztása megváltoztathatja a vizelet pH-értékét, és az arra hajlamos embereknél fokozhatja az oxalátkövek képződését.
Gyakori nyers zöldség, saláták fogyasztása
Ez jól hangzik, de irritábilisbél-szindróma, túlnövekedési szindróma vagy vastagbélgyulladás esetén egyenes út vezet ezáltal a puffadáshoz és a fájdalomhoz.
Nincs olyan ajánlás, hogy csak friss zöldségeket kellene enni. A hőkezeltek is hasznosak. Érdemes tehát kombinálni őket.
„Emlékezzünk a Harvard-tányérra. Egy zöldségsaláta nem teljes értékű étkezés!” – tette hozzá a szakértő.
Együnk gyümölcsöket és bogyós gyümölcsöket kilószámra, mert azok nem édességek
Valóban, 100 gramm áfonya vagy 200 gramm eper jobb, mint egy tábla csokoládé. Azonban arra figyeljünk, hogy este már ne együk, mert nem egészséges.
A legideálisebb a napi 250–400 grammos adag. A túlzott mennyiség puffadást, hasi fájdalmat és a bélmozgás megváltozását okozhatja.
Csak glutén- vagy laktózmentes termékeket válasszunk
Az emberek gyakran teljesen ok nélkül választanak ilyen termékeket.
Az orvos szerint nem minden hasi fájdalom vagy puffadás a glutén- vagy laktózintolerancia jele. A gluténmentes termékek és a növényi tej gyakran sok „meglepetést” tartalmaznak összetételükben.
A gluténmentes termékek gyakran kevesebb rostot, vasat, folsavat vagy B-vitamint tartalmaznak.
Míg a laktózmentes termékek kevesebb kalciumot, D-vitamint, fehérjét tartalmazhatnak. Ez hiányállapotokhoz vezethet, különösen tartós használat esetén.
Igyunk probiotikumokat, hogy javítsuk a mikrobiomot
Az egészséges szervezet természetes módon tartja fenn mikrobiomját: változatos táplálkozással, testmozgással és alvással.
Egyensúlyhiány (diszbiózis) nélkül a további probiotikumok általában nem gyökereznek meg a belekben – a szervezet egyszerűen „kiválasztja” őket.
Ezért a több nem mindig jobb, és bizonyos baktériumok feleslege felboríthatja az egyensúlyt.
Még a jó minőségű probiotikumok is okozhatnak:
- puffadást,
- gázképződést,
- gyomorpanaszokat,
- hasmenést vagy székrekedést.
Együnk, mint az óramű, még akkor is, ha nincs étvágyunk
Sokan úgy vélik, hogy háromóránként kell enni a gyomorhurut elkerülése érdekében. Az éhség azonban egy fontos jelzés is a szervezet részéről.
Ha éhség nélkül eszünk, gyakran érezzük magunkat nehéznek. Jobb, ha inkább hallgatunk magunkra, mint a „könyv szerinti” rendszerre.
Ha csak azért eszünk, mert „itt az idő”, és nem azért, mert éhesek vagyunk, a testünk elveszíti az érzékenységét a saját szükségleteire.