Egészség

Szakértők megnevezték a „legalattomosabb” kolbászt

Sokan szeretik, de károsítja a veséket

A kolbászt nem lehet ártalmatlannak nevezni, de mindig vannak egészségesebb és károsabb lehetőségek. Nuria Dianova táplálkozási szakértő az egyikről beszélt, arról, amelyik „veszélyesebb” – írja a Sports.kz.

Szakértők megnevezték a „legalattomosabb” kolbászt
Képünk illusztráció
Fotó: Imaginechina via AFP/IC photo/Shi Yalei

A szárazon érlelt kolbász túlzott fogyasztása növeli az urolithiasis kialakulásának kockázatát. Az ok a termék agresszív összetételében rejlik.

„Az élénk, sós, koncentrált íz az, amely megzavar egy bizonyos mechanizmust a szervezetben, ezért jelennek meg a kövek” – magyarázta a szakértő.

Ezenkívül a füstölt termékek kalóriatartalma háromszor magasabb, mint a csirkehúsé, és a függőség gyorsabban alakul ki. Még a főtt kolbászok is kevésbé veszélyesek a májra, a vesékre és az egész testre.

Az, hogy lemond-e a kolbászról, mindenkinek a saját dolga. Az orvos azt tanácsolta, hogy az ilyen termékeket rendkívül mértékkel és ritkán fogyasszuk. Vesebetegségben, túlsúlyban és fokozott sóérzékenységben szenvedőknek pedig egyáltalán nem szabad őket fogyasztaniuk.

Kapcsolódó írásaink