Egészség
Szakértők megnevezték a „legalattomosabb” kolbászt
Sokan szeretik, de károsítja a veséket

A szárazon érlelt kolbász túlzott fogyasztása növeli az urolithiasis kialakulásának kockázatát. Az ok a termék agresszív összetételében rejlik.
„Az élénk, sós, koncentrált íz az, amely megzavar egy bizonyos mechanizmust a szervezetben, ezért jelennek meg a kövek” – magyarázta a szakértő.
Ezenkívül a füstölt termékek kalóriatartalma háromszor magasabb, mint a csirkehúsé, és a függőség gyorsabban alakul ki. Még a főtt kolbászok is kevésbé veszélyesek a májra, a vesékre és az egész testre.
Az, hogy lemond-e a kolbászról, mindenkinek a saját dolga. Az orvos azt tanácsolta, hogy az ilyen termékeket rendkívül mértékkel és ritkán fogyasszuk. Vesebetegségben, túlsúlyban és fokozott sóérzékenységben szenvedőknek pedig egyáltalán nem szabad őket fogyasztaniuk.