Egészség
Ez a vitamin lehet a hosszú élet titka
Segíthet az öregedés lassításában

A K2-vitamin alapvetően a fermentált élelmiszerekben és néhány állati eredetű termékben található meg, de az étrendbe sokszor csak nagyon szerény mennyiségben kerül bele. Pedig ez a vitamin segíthet megakadályozni, hogy a kalcium lerakódjon az artériákban, a kutatások pedig azt igazolják, hogy a K2-bevitel csökkentheti a szív-és érrendszeri betegségek, sőt az általános halálozás kockázatát is.
A szakértők vizsgálatai alapján a K2 gyakorlatilag közbelép, amikor a csontok az életkor előrehaladtával törékenyebbé válnának. A vitamin aktiválja az oszteokalcin fehérjét, amely belső építőként működik és gyakorlatilag megköti a kalciumot a csontokban. A K2 emellett erős antioxidáns tulajdonságokkal is bír, egyesek szerint még az E-vitaminnál is jobb. Védi a sejteket a károsodástól, így lassítja a ráncok kialakulását és fiatalosan tartja a bőrt.
Általános tévhit azonban, hogy a K1 és a K2-vitamin ugyanaz. A kettő két különböző dolog, de tény, hogy a jelenlegi táplálkozási irányelvek jellemzően csak a K1-re összpontosítanak, holott az új kutatások szerint a szervezetnek sokkal több K2-re lenne szüksége, mint amennyi a jelenlegi javaslat.
Ha természetes forrásból szeretnénk bevinni a vitamint, akkor javasolt a kemény és lágy sajtok, úgy mint a gouda vagy ementáli fogyasztása. K2 található a tojássárgájában, a vajban, a májban és a savanyú káposztában is. Természetesen étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk, ami ésszerű választás lehet, mert a szakértők úgy vélik, csak táplálkozás révén nem jut belőle elég a szervezetbe.