Egészség
Segíti a fogyást ez a fillérekbe kerülő szuperélelmiszer
Nem csak a drága „csodaszerekre” hagyatkozhatunk

Ha fogyásról van szó, a legtöbben automatikusan kerülik a zsírosabb ételeket – így gyakran a földimogyoró is tiltólistára kerül. Pedig a Dél-Amerikából származó hüvelyes nemcsak finom és tápláló, de mértékkel fogyasztva még a diétát is támogatja.
A dél-amerikai eredetű földimogyoró, vagy másként amerikai mogyoró a hüvelyesek családjába tartozik, és nem a mogyorófélék a rokonai. Sokkal közelebb áll hozzá például a borsó vagy a bab. A nevében a földi szó utal a magok élőhelyére, azok ugyanis a földben nevelkednek. A mogyorók majdnem feléből mogyoróvaj készül, vagy pirítva, pörkölve és sózva kerülnek kereskedelmi forgalomba.
Bár elsősorban zsírban gazdag alapanyagról van szó, a földimogyorót nem kell száműznünk az étrendünkből akkor sem, ha fogyni szeretnénk. A zsír mellett ugyanis bőségesen tartalmaz fehérjét és rostokat is. Mivel a zsír és a fehérje jobban eltelít, illetve lassabban szívódik fel, ezért jóllakottabbnak érezhetjük magunkat, és egyszerűen később éhezünk meg a mogyoró elfogyasztása után. Ugyanez igaz a natúr mogyoróvajra is, amiről szintén nem kell lemondanunk, ha diétázunk.
Az viszont fontos, hogy ezek bevitelét kis mennyiségre kell korlátozni, hiszen a magas zsírtartalom magas kalóriaértéket is jelent egyben. A mogyoró zsírtartalmát ugyanakkor főleg telítetlen zsírsavak adják, amik jó hatással vannak a koleszterinszintre, ezáltal a szív egészségére. A vércukorszint szabályozásában is segíthet, mivel alacsony a szénhidráttartalma, emellett pedig alacsony a glikémiás indexe, mindössze 15. Antioxidáns hatása miatt megóvja a sejteket a károsodástól, és véd a szabad gyökök ellen.
A földimogyoró tehát igazi szuperélelmiszer, ráadásul bárhol beszerezhető, pénztárcabarát alapanyag. Érdemes beiktatni az étrendünkbe kisebb mennyiségben. A boltban kapható mogyorók közül a sótlan változatokat válasszuk.