Egészség

Vérnyomáscsökkentő termékek

Kutatási eredmények alapján

Brit kutatók felfedezték, hogy bizonyos ételek rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a vérnyomást. Ilyen termékek például a tea, a szőlő, az alma és az étcsokoládé.

Vérnyomáscsökkentő termékek
Ha sok, ha kevés, baj van
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszanak a teában, kakaóbabban, bogyós gyümölcsökben és számos gyümölcsben található természetes anyagok. Ezek a vegyületek különösen hatékonynak bizonyultak a magas vérnyomásban szenvedőknél. Bizonyos esetekben fogyasztásuk hatása összehasonlítható a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával. A tanulmány eredményeit az European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban tették közzé.

A tudósok az endotélium, az erek belső bélésének működésének javulását is megfigyelték, amelynek állapota közvetlenül befolyásolja a szív- és érrendszer egészségét. Sőt, javulást figyeltek meg akkor is, amikor a vérnyomásszint változatlan maradt, ami kiemeli a flavan-3-olok sokrétű előnyeit.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a flavan-3-olok nem helyettesíthetik a teljes értékű gyógyszeres kezelést, különösen súlyos magas vérnyomás esetén. Mértékletes fogyasztásuk kiegyensúlyozott étrend részeként azonban hasznos kiegészítője lehet a szív- és érrendszeri betegségek kezelésének és megelőzésének.

Kapcsolódó írásaink