Egészség

Ilyen kockázatot is rejthet a magas sófogyasztás

Egy friss kutatás meglepő betegséggel hozta összefüggésbe

A legfrissebb tanulmányok szerint összefüggést találtak a magas sótartalmú étrend követése és a depressziószerű tünetek megjelenése között – írta meg a Házi Patika.

Ilyen kockázatot is rejthet a magas sófogyasztás
A sót csak mértékkel ajánlott fogyasztani
Fotó: AFP/Biosphoto/Biosgarden/Catherine Fruhinsholz

Depressziószerű tüneteket okoz a sok sót tartalmazó étrend – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Bejegyzésükben azt írták, állatkísérletek eredményei szerint a magas sótartalmú étrend fokozza az IL–17A nevű fehérje termelését, és ez komoly problémákat okoz.

A rejtélyes nevű IL–17A egy immunfehérje, amely leginkább a gyulladásos folyamatok beindításáért felel, és ezzel segít a fertőzések elleni védekezésben. Korábbi klinikai vizsgálatok azonban már arra is rájöttek, hogy ez az anyag a depresszió kialakulásában is szerepet játszik az embereknél is.

A friss kutatás során a tesztalanyok egyik részét normál, míg a többieket magas sótartalmú étrenden tartották. Öt hét elteltével a sóban gazdag ételeket fogyasztó állatok kisebb érdeklődést mutattak a környezetük iránt, valamint a különféle élethelyzetekben is passzívabban viselkedtek, mint a sószegényen táplált társaik.

Ez a kutatók szerint igazolja a magas sótartalmú étrend és a depresszió közötti kapcsolatot. Eredményeik összhangban vannak azokkal a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek szerint a nátriumbevitel mérséklése javíthatja az alanyok általános hangulatát.

Kapcsolódó írásaink