Egészség

Öt kiegészítő, amely a teát „egészségelixírré” varázsolja

A tea nemcsak melegítő ital, hanem az egészség kincsesbányája is

Jótékony tulajdonságait még tovább lehet fokozni néhány egyszerű, könnyen beszerezhető hozzávalóval.

Öt kiegészítő, amely a teát „egészségelixírré” varázsolja
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Rbc.ua arról számol be, hogy mit érdemes tenni a teáscsészébe, hogy erősítsük immunrendszerünket, csökkentsük a stresszt vagy javítsuk az emésztést.

Menta

A séf és dietetikus Jackie Newgent elmondta, hogy a menta segít ellazulni, csökkenti a stresszt és a szorongást. Illata nyugtató hatással van az idegrendszerre.

Ezenkívül elősegíti az epeműködést és csökkenti a bélgörcsöket. Ez segít a puffadás, gyomornehézség vagy hányinger esetén.

A menta illóolajai, különösen a mentol, tisztítják a légutakat és megkönnyítik a légzést megfázás vagy allergia esetén.

Más kutatások kimutatták, hogy a mentol nyugtató hatással bír, ami segíthet a stressz csökkentésében.

Gyümölcs

A gyümölcsök édessége messze nem az egyetlen előnyük. A gyümölcsös tea fogyasztása rostokat, vitaminokat és antioxidánsokat is biztosít.

Minden gyümölcs sok antioxidánst tartalmaz, különösen a szezonális és érett gyümölcsök, amelyeknek táplálkozási értékük és ízük is a legjobb. A legjobb kombinációk: áfonya fekete teával, őszibarack fehér teával és mangó zöld teával.

A gyümölcsök illata javíthatja a hangulatot, csökkentheti a stresszt és elősegítheti a relaxációt (például a menta citrommal vagy az alma fahéjjal).

Citrusfélék leve vagy héja

A narancs- és citromhéj, valamint a gyümölcsök leve nemcsak fokozza a tea ízét, hanem potenciális egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. A citromlé hozzáadása a teához C-vitaminnal látja el a szervezetet, amely egy erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

A citrusfélék héja polifenolokkal, C-vitaminnal és kellemes aromával látja el a szervezetet.

Vannak kutatások, amelyek a citrusfélék fogyasztását a tüdőrák kockázatának csökkenésével és a citrusfélék flavonoidjainak köszönhető neurológiai előnyökkel hozzák összefüggésbe.

Tej

A tea (különösen a fekete vagy a zöld) tanninokat tartalmaz, amelyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját. A tej csökkenti ezt a hatást, bevonva a gyomrot és lágyabbá téve az italt.

A tej lágyítja a tea ízét, különösen ha az nagyon erős vagy keserű.

A tej hasznos anyagokat tartalmaz: fehérjét, kalciumot, B-vitaminokat. Ezért kissé növeli az ital tápértékét.

Egy tanulmány szerint a tej nemcsak csökkenti a tea keserűségét, hanem a fogakra gyakorolt hatását is.

Gyömbér

A gyömbéres tea népszerű gyógymód az emésztés javítására. Még ha nincs is gyömbéres teafilter, egy kis gyömbérpor, kivonat vagy friss gyömbér hozzáadása is biztosítja az egészségügyi előnyöket.

A legjobb, ha gyömbérrel főzött teát iszunk, hogy enyhítsük a gyomor-bélrendszeri problémákat.

A gyömbér gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ezenkívül, ha hányingerrel küzd, egy csésze gyömbértea segíthet enyhíteni a tüneteket. A gyömbér a teában javíthatja az emésztést, megelőzheti a gyomorpanaszokat és a hányást.

Kapcsolódó írásaink