Egészség

Hogyan segít a B12-vitamin?

Agy, szív, energia

A B12-vitamin egyike azoknak az elemeknek, amelyek nélkül a szervezet gyorsan „leáll”. Részt vesz az idegrendszer működésében, segít a DNS szintézisében és a vörösvérsejtek képződésében. És a C-vitaminnal ellentétben, nem szerezhető be zöldségekből, csak állati eredetű termékekből vagy étrend-kiegészítőkből.

Hogyan segít a B12-vitamin?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A legfontosabb, hogy normalizálódik a vitamin szintje, ha korábban hiány volt. Ez különösen fontos a vegetáriánusok, az idősek és azok számára, akiknek gyomor-bélrendszeri problémái vannak. Néha injekciókat írnak fel, de gyakrabban szokásos tablettákat. A legfontosabb, hogy ne felejtsük el ellenőrizni az értékeket az orvosunkkal.

Miért fontos a terhesség alatt?

A B12 szükséges a magzat idegrendszerének kialakulásához. Hiánya növeli az anémia és a fejlődési késés kockázatát. Ez különösen igaz a vegetáriánus étrendet követő kismamákra.

Hogyan hat a cukorszintre és a szívre?

A B12 segít lebontani a homocisteint, egy aminosavat, amely túlzott mennyiségben növeli a szívbetegségek és a demencia kockázatát. A B12-vel történő betegségmegelőzés azonban még vitatott kérdés. Szerepe inkább kiegészítő jellegű.

Hol található?

A leggazdagabb források: marhahús, máj, hal, tej, tojás és dúsított gabonafélék. Ha rendszeresen fogyasztja ezeket az ételeket, akkor valószínűleg nincs gond. De ha hiányt gyanít, jobb, ha elvégzi a vizsgálatot.

Szükséges-e kiegészítők szedése?

Csak hiány esetén vagy a kockázati csoportba tartozóknak. Ha vegán, 60 év feletti vagy gyomoroperációja volt, érdemes megbeszélni a B12 szedését orvosával.

Kapcsolódó írásaink