Egészség
Fekete vagy zöld szőlő
Mi a különbség, és melyik egészségesebb?

Deepa Kalra táplálkozási szakértő szerint a fekete szőlő különösen gazdag antioxidánsokban, beleértve a resveratrol-t is, amely jelentős gyulladáscsökkentő és potenciálisan rákellenes tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Ezenkívül a bogyós gyümölcsök C- és K-vitamint, rostot és természetes cukrokat tartalmaznak, amelyek segítenek fenntartani az immunrendszert és az érrendszer egészségét.
A zöld szőlő viszont flavonoidokat tartalmaz – olyan anyagokat, amelyek csökkenthetik a gyulladást és megelőzhetik a rosszindulatú daganatok kialakulását. Glükózt és fruktózt is tartalmaz. Mérsékelt glikémiás indexe miatt a zöld szőlő hasznos lehet azok számára, akik megpróbálják kontrollálni a testsúlyukat és a vérnyomásukat. Erről a Times of India számol be.
Így a szőlőfajta kiválasztása az egyéni céloktól függ. A feketét azok kedvelik, akik erős antioxidáns forrást keresnek, és akik kedvelik az édesebb ízeket. A zöld azoknak ajánlott, akik diétáznak és értékelik az enyhe savanyúságot.