Egészség

Súlyos mérgezést okozhat a lenmag

Nem mindegy, hogyan fogyasztjuk

A lenmag sok hasznos tápanyagot tartalmaz, korlátlan fogyasztása mégsem ajánlott – mégpedig magas kéksavtartalma miatt – írja a hazipatika.com.

Súlyos mérgezést okozhat a lenmag
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Garo

Túlzott mennyiségű lenmag fogyasztása súlyos mérgezést is okozhat. A német ÖkoTest szerint bár a lenmag igen gazdag rostokban, fehérjében és omega-3-zsírsavakban, sajnos káros anyagok is találhatók benne, ezért csak mértékkel javasolt fogyasztani.

A lenmag – a hasznos tápanyagok mellett – természetes módon cianogén glikozidokat is tartalmaz. A magok összezúzásakor ezekből hidrogén-cianid (kéksav) szabadul fel, amely egy akut mérgezőanyag. Bizonyos koncentráció felett a kéksav az alábbi mérgezési tüneteket válthatja ki:

  • fejfájás,
  • légszomj,
  • szédülés,
  • súlyos esetekben akár kóma vagy halál.

A súlyos mérgezés elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott lenmagbeviteli mennyiséget, amely a következőképpen alakul:

  • 4 év alatti gyerekek számára még egyáltalán egyáltalán nem ajánlott az őrölt lenmag fogyasztása;
  • 4 év feletti gyerekek naponta maximum 4 grammnyi, vagyis egy teáskanálnyi mennyiséget ehetnek;
  • felnőttek esetében étkezésenként legfeljebb 15 gramm – nagyjából egy evőkanálnyi – mennyiség a megengedett.

Szerencsére arra is van mód, hogy kiküszöböljük a lenmag káros hatásait, melegítés közben ugyanis elillan a kéksav. A megfőzött vagy kenyérbe sütött lenmagot tehát akár a kisebb gyermekek is biztonságosan fogyaszthatják.

Kapcsolódó írásaink