Egészség
Probiotikumok vs. prebiotikumok
Mi a különbség, és szüksége van-e mindkettőre?

Bizonyos élelmiszerekhez adják őket. Kiegészítőként kaphatók, amelyeket megihat vagy tablettaként szedhet. Természetesen előfordulnak a mindennapi élelmiszerekben is.
Lehet, hogy homályos elképzelése van arról, hogy a probiotikumok és a prebiotikumok egészségesek. Vagy talán hallotta, hogy jót tesznek a „mikrobiomjának”.
De mi is valójában a mikrobiom? És mi a különbség a probiotikumok és a prebiotikumok között?
Először is néhány definíció
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete és az Egészségügyi Világszervezet a probiotikumokat „élő mikroorganizmusokként” határozza meg, amelyek megfelelő mennyiségben beadva egészségügyi előnyökkel járnak. Ezek a mikroorganizmusok az élelmiszerekben, például joghurtban, savanyú káposztában és kombuchában, valamint az étrend-kiegészítőkben található baktériumok és élesztőgombák.
De a prebiotikumok arra az „élelmiszerre” utalnak, amelyre a probiotikumoknak szükségük van a túléléshez és a szaporodáshoz.
A prebiotikumok élelmi rostként ismertek. Ide tartoznak az inulintípusú fruktánoknak, galakto-oligoszacharidoknak, rezisztens keményítőknek és pektinnek nevezett rostok. A prebiotikumok természetesen előfordulnak a növényi élelmiszerekben, élelmiszerekhez (például kenyérhez és reggeli gabonapelyhekhez) adják őket, és kiegészítőkként is kaphatók.
Az élelmi rostok emésztetlenek maradnak a gyomorban és a vékonybélben, amíg el nem jutnak a vastagbélbe. Ott a mikroorganizmusok (probiotikumok) lebontják (vagy fermentálják) a rostot (prebiotikumok), metabolitokká vagy tápanyagokká alakítva, amelyek a jobb egészséghez kapcsolódnak.
Hogyan kapcsolódnak a mikrobiomhoz?
Mind a probiotikumok, mind a prebiotikumok állítólag ösztönzik az egészséges mikrobiómot. Ez a testben vagy a testen élő különböző mikroorganizmusok egészséges közössége. Ide tartoznak a szájban, a bélben, a bőrben, a légzőrendszerben és az urogenitális traktusban (amely kezeli a vizeletet, és reproduktív funkciókkal rendelkezik) élők.
Mindenkinek más a mikrobiomja, és egész életében változik. Például az étrend, a fizikai aktivitás, a higiénia, az antibiotikumok szedése vagy egy fertőzés mind befolyásolja a mikrobiomot.
Működnek a probiotikumok?
A mikrobiom döntő szerepet játszik egészségünkben. Például az egészséges mikrobiom összefüggésbe hozható a rák, a szív- és érrendszeri (szív)betegségek, az allergiás betegségek és a gyulladásos bélbetegségek kockázatának csökkenésével.
Mi a helyzet a prebiotikumokkal?
Kevés tanulmány készült arról, hogy az egészséges emberek csak prebiotikus kiegészítőket szednek. Vannak azonban olyan tanulmányok, amelyek szerint az emberek prebiotikumokat és probiotikumokat szednek az egészség bizonyos aspektusainak javításáért.
Például egy nagy áttekintés különféle neuropszichiátriai eredményeket vizsgált, beleértve a demenciát, a Parkinson-kórt és az enyhe kognitív károsodást, amikor az emberek prebiotikumokat és probiotikumokat szedtek (együtt vagy külön-külön). Egy másik áttekintés a prebiotikumok, probiotikumok vagy szinbiotikumok (prebiotikumokat és probiotikumokat egyaránt tartalmazó kiegészítők) hatását vizsgálta a cukorbetegekre.
Megállapításaik azonban nem meggyőzőek. Tehát további kutatásokra van szükségünk ahhoz, hogy rutinszerűen ajánljuk ezeket a kiegészítőket. Nem helyettesítik a szokásos gyógyszereket és az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet sem.
Tehát hogyan tartsa egészségesen a mikrobiomját?
A természetben előforduló probiotikumok és prebiotikumok megtalálhatók a mindennapi élelmiszerekben.
A probiotikumok erjesztett élelmiszerekben találhatók, például sajtban, savanyú káposztában, joghurtban.
A prebiotikumok a rostot tartalmazó élelmiszerekben találhatók – minden növényi élelmiszerben. Fontos, hogy étrendjében sokféle növényi élelmiszer legyen. Ez biztosítja, hogy megkapja az egészséges baktériumok életben tartásához és a mikrobiom sokféleségének növeléséhez szükséges különböző rostokat.
Az ételek fogyasztása a kiegészítők fogyasztása helyett azt is jelenti, hogy extra tápanyagokat visz be.