Egészség

Magas vérnyomás: nem csak a só a probléma

Ezt mindenki tudja: kevesebb só – alacsonyabb vérnyomás, de..

A magas vérnyomásban szenvedők nagyon sokszor elfelejtkeznek egy másik fontos ásványi anyagról.

Magas vérnyomás: nem csak a só a probléma
Ha sok, ha kevés, baj van
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

Mi van, ha a magas vérnyomás kontrolljának kulcsa a kálium, egy méltatlanul elfeledett ásványi anyag?

„A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb betegség a fejlett országokban, és az egyik oka a korai halálozásnak” – mondja Anais Soz táplálkozási szakértő, számol be a pravda.ru.

Mikor válik veszélyessé a vérnyomás?

  • Felső (szisztolés) > 140 mmHg
  • Alsó (diasztolés) > 90 mmHg

Mi súlyosbítja a problémát? A dohányzás, az alkohol, a mozgásszegény életmód és természetesen a sófelesleg. A Francia Kardiológiai Szövetség azonban egy további stratégiát javasol: növelni a káliumbevitelt, hogy semlegesítse a nátrium káros hatását.

A kálium – természetes vérnyomáscsökkentő

„A kálium természetes vérnyomáscsökkentőként hat, hatékonyságában szinte összehasonlítható egyes gyógyszerekkel” – állítja a dietetikus.

Hogyan hat?

  • A felesleges sót a veséken keresztül választja ki (természetes vizelethajtó hatás).
  • Stabilizálja a vérnyomást, megfelelő adagolás mellett.

Fontos az egyensúly

  • Káliumhiány → a vérnyomás emelkedik.
  • Optimális mennyiség → normális vérnyomás.
  • Túlzott mennyiség → ismét vérnyomás-ingadozások.

A WHO ajánlásai:

  • Férfiak: 1,5 g/nap
  • Nők: 2,5 g/nap

Hol található kálium? A három legjobb élelmiszer

  1. Sárgabarack (1 g 100 g-ban)
  2. Avokádó (0,9 g/100 g)
  3. Csirke (0,7 g/100 g)

Egyéb források: spenót, paradicsom, banán.

Hogyan őrizzük meg a káliumot az ételekben?

  • Együnk gyümölcsöt és zöldséget héjában.

Hiány vagy túlzott mennyiség – Hogyan kerüljük el?

  • Hiány esetén (hasmenés, hányás...): zöldséglevesek és bőséges folyadékfogyasztás.
  • Túlfogyasztás esetén (különösen kiegészítőkkel): kockázat a vesékre és a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedők számára.

Fő szabály: csak természetes termékek!

A vérnyomás szabályozása nemcsak kevesebb só, hanem több kálium is. Ne legyünk fanatikusak, hiszen az étrendben a kiegyensúlyozottság a legfontosabb!

Kapcsolódó írásaink