Egészség
Mit rejt a burgonya héja?
Évek óta hámozzuk a burgonyát, és nem is gondolunk rá: vajon egyáltalán szükséges ez?

Miért hámozzuk le feleslegesen a burgonya héját: egy orvos meglepő véleménye. Az orvos szerint a héjban sok élelmi rost található, amelyek:
- javítják az emésztést;
- normalizálják a bélműködést;
- segítenek hosszabb ideig megőrizni a jóllakottság érzését;
- csökkentik a túlevés kockázatát.
De ez még nem minden. A héjjal együtt egy egész sor fontos anyagot is magunkhoz veszünk: B6- és C-vitamint, káliumot, magnéziumot, összetett szénhidrátokat és antioxidánsokat. Utóbbiak egyébként segítenek megvédeni a szívet, és csökkentik bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.
És mi van a kalóriákkal?
Akik figyelnek az alakjukra, örülhetnek: főtt, párolt vagy sült burgonya (különösen héjjal!) kiválóan laktat, anélkül, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okozna. Az orvos azt javasolja, hogy tálaljuk:
- zöldségekkel;
- fehérjével (például hal vagy tojás);
- egészséges zsírokkal – avokádóval vagy olívaolajjal.
Ez a kombináció még egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá teszi az ételt.
Fontos, hogy ne vigyük túlzásba
Még az egészséges ételeket is mértékkel kell fogyasztani. A gasztroenterológus hangsúlyozza: túlsúlyos vagy instabil glükózszintű embereknek érdemes figyelniük a burgonya adagjára. De teljesen ki kell-e zárni az étrendből? Nem.