Egészség

Mit rejt a burgonya héja?

Évek óta hámozzuk a burgonyát, és nem is gondolunk rá: vajon egyáltalán szükséges ez?

A gasztroenterológus szerint a héjban rejlik az igazi haszon, és kidobni azt hiba.

Mit rejt a burgonya héja?
A burgonya héja többek között kiváló káliumforrás is
Fotó: NorthFoto

Miért hámozzuk le feleslegesen a burgonya héját: egy orvos meglepő véleménye. Az orvos szerint a héjban sok élelmi rost található, amelyek:

  • javítják az emésztést;
  • normalizálják a bélműködést;
  • segítenek hosszabb ideig megőrizni a jóllakottság érzését;
  • csökkentik a túlevés kockázatát.

De ez még nem minden. A héjjal együtt egy egész sor fontos anyagot is magunkhoz veszünk: B6- és C-vitamint, káliumot, magnéziumot, összetett szénhidrátokat és antioxidánsokat. Utóbbiak egyébként segítenek megvédeni a szívet, és csökkentik bizonyos típusú rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.

És mi van a kalóriákkal?

Akik figyelnek az alakjukra, örülhetnek: főtt, párolt vagy sült burgonya (különösen héjjal!) kiválóan laktat, anélkül, hogy hirtelen vércukorszint-emelkedést okozna. Az orvos azt javasolja, hogy tálaljuk:

  • zöldségekkel;
  • fehérjével (például hal vagy tojás);
  • egészséges zsírokkal – avokádóval vagy olívaolajjal.

Ez a kombináció még egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá teszi az ételt.

Fontos, hogy ne vigyük túlzásba

Még az egészséges ételeket is mértékkel kell fogyasztani. A gasztroenterológus hangsúlyozza: túlsúlyos vagy instabil glükózszintű embereknek érdemes figyelniük a burgonya adagjára. De teljesen ki kell-e zárni az étrendből? Nem.

Kapcsolódó írásaink