Egészség

A gyümölcs, amely ellenállóvá teszi az immunrendszert

Alig 200 gramm, és máris kész a páncél

Az eper nem csak a nyár édes íze. Élénk, illatos és sokoldalú: desszertekben, turmixokban vagy egyszerűen csak a kertből szedve – ez a gyümölcs milliók szívét hódította meg. De tudta-e, hogy a lédús hús alatt igazi vitamin- és antioxidáns kincs rejtőzik?

A gyümölcs, amely ellenállóvá teszi az immunrendszert
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nevének és ízének ellenére botanikai szempontból az eper egyáltalán nem bogyós gyümölcs. Ezek a lédús gyümölcsök hamis gyümölcsöknek számítanak. A kis sárga pontok a felületén pedig valódi gyümölcsök, apró magvak, amelyek édes aljzaton ülnek.

Miért érdemes mindennap epret enni

Ez a szerény gyümölcs igazi szupersztár a termékek között, köszönhetően hasznos tulajdonságai lenyűgöző listájának:

  • Több C-vitamin, mint a narancsban. 100 g eperben körülbelül 65 mg C-vitamin található. Mindössze 200 gramm fedezi a napi szükségletet, segít megerősíteni az immunrendszert és leküzdeni a fertőzéseket.
  • Folsav a szív és az agy számára. Az eper gazdag B-vitaminban, amely fontos a szív- és érrendszer, valamint a kognitív funkciók számára.

Antioxidánsok működésben

Az eper hatékony antioxidánsok keverékét tartalmazza. Ezek a szabad gyökökkel küzdenek, amelyek káros molekulák, amelyek krónikus gyulladásokat és súlyos betegségeket okozhatnak, beleértve a rákot és a szívbetegségeket, számol be a pravda.ru.

Előny az emésztésnek

Magas rosttartalmának köszönhetően az eper segíti az emésztést, és szabályozza a vércukorszintet. Ez csökkenti a cukorbetegség és az elhízás kockázatát, javítva az általános közérzetet. Az antioxidánsok pedig tovább csökkentik a gyomor-bél traktus gyulladásait.

Finom, egészséges és színes – az eper kiváló napi étkezési szokássá válhat. És legyen minden édes falat hozzájárulás az egészséghez.

Kapcsolódó írásaink