Egészség

Így teszi el a nagymama a befőttesüveget

A szódabikarbóna csodákra képes a befőttesüvegre felragasztott papír eltávolításakor

Szeretné eltenni a boltban vett lekvár üvegét a nyári befőzéshez, de nem tud mit kezdeni a rajta lévő, makacsul ragaszkodó címkével? Eláruljuk, melyik roppant egyszerű trükkel szabadulhat meg tőle! – írja a Mindmegette.

Így teszi el a nagymama a befőttesüveget
Jó tanács: alaposan mossuk el a befőttesüvegeket, és hagyjuk teljesen megszáradni
Fotó: AFP/Iroz Gaizka

Mindannyian őrizgetünk néhány befőttesüveget, amit annak idején eltettünk, mondván: jó lesz lekvárnak vagy befőttnek. Az üveg korábbi tartalmáról pedig még árulkodik a címke, azt ugyanis az istennek nem sikerült lekaparni róla… Vagy ha sikerült is, csak félig, sőt, megesik, hogy a papír lejön, de a ragasztó ott marad. Ismerős a probléma, ugye? A következő módszerrel vége a percekig tartó sikertelen kapargatásnak!

A szokásos csodaszerek=tiszta befőttesüveg!

Íme egy szuper tipp, ami a befőttesüvegre felragasztott papír eltávolításának legegyszerűbb módja: egy nagyobb lábast megtöltünk félig/háromnegyedig vízzel, és egy kevés szódabikarbónát szórunk bele. Felmelegítjük a vizet, megvárjuk, hogy a szódabikarbóna feloldódjon, és belehelyezzük a befőttesüveget. Ha elég ideig hagyjuk ázni, a papírt egy egyszerű mozdulattal lehúzhatjuk az üvegről, úgy, hogy nyoma sem marad. A ragasztót ugyanis a meleg víz és szódabikarbóna párosa feloldja, így nem kell attól tartanunk, hogy foszlányokban jön csak le a papír, ragacsos foltot hagyva maga után.

De van itt még egy praktika: ugyanilyen egyszerű és hatékony módja a címke leszedésének, ha a vízbe egy kevés ecetet öntünk. A folyamat sem alakul másképpen, az viszont mindkettő esetben fontos, hogy vigyázzunk, nehogy megégessük magunkat a felmelegedett vízzel. Ha nagyon biztosra szeretnénk menni, tehetünk a vízbe pár csepp mosogatószert, de enélkül is sikeres lesz a művelet.

Végül pedig alaposan mossuk el a befőttesüvegeket, és hagyjuk teljesen megszáradni. Azután mehet bele a kedvenc lekvárunk, gyümölcskompótunk vagy a télire szánt savanyúság, és bátran fel is ragaszthatjuk a saját címkénket, mert már biztos, hogy le is tudjuk majd szedni róla.

Kapcsolódó írásaink