Egészség
Megnevezték a rákot kiváltó termékeket
Mindennap esszük őket

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a nagy mennyiségű rostot, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend kifejezett védőhatással bír. Az ilyen termékek segítenek csökkenteni a gyulladást, és gátolhatják a rosszindulatú daganatok növekedését. Ugyanakkor a telített zsírokban és vörös húsban gazdag étrend éppen ellenkezőleg, növeli a rák kialakulásának valószínűségét.
A tudósok különös figyelmet fordítanak a bélflóra szerepére. Amikor a növényi eredetű élelmiszereket a belekben feldolgozzák, olyan vegyületek keletkeznek, amelyek csökkenthetik a gyulladást és gátolhatják a rákos sejtek szaporodását. A szakértők szerint ez magyarázhatja a rostfogyasztás és a vastagbélrák csökkent kockázata közötti szoros összefüggést.
Ezenkívül az elemzés szerzői felhívják a figyelmet az alkohol befolyására. A szervezetben az etanol acetaldehiddé alakul, ami egy mérgező vegyület, és károsítja a DNS-t. Ez a folyamat növeli a mutációk kockázatát, ami rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a szájüregi, gége-, nyelőcső-, emlő- és májrák kialakulásának kockázatát.
A nőknek különösen óvatosnak kell lenniük: szervezetük lassabban dolgozza fel az alkoholt, ami fokozza annak rákkeltő hatását. Számítások azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen napi két alkoholos italt isznak, százból ötször nagyobb a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik teljesen lemondanak az alkoholról.