Egészség

Megnevezték a rákot kiváltó termékeket

Mindennap esszük őket

Az étrend kulcsszerepet játszik a rák, különösen a vastagbélrák és az alkohol okozta daganatok kockázatának meghatározásában. Erre a következtetésre jutottak a Tufts Egyetem kutatói – írja a Sports.kz.

Megnevezték a rákot kiváltó termékeket
Egy tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy az 50 éves kor előtt vastagbélrákkal diagnosztizált betegek vérében magasabb a specifikus metabolitok szintje
Fotó: AFP/BSIP/Collanges

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a nagy mennyiségű rostot, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend kifejezett védőhatással bír. Az ilyen termékek segítenek csökkenteni a gyulladást, és gátolhatják a rosszindulatú daganatok növekedését. Ugyanakkor a telített zsírokban és vörös húsban gazdag étrend éppen ellenkezőleg, növeli a rák kialakulásának valószínűségét.

A tudósok különös figyelmet fordítanak a bélflóra szerepére. Amikor a növényi eredetű élelmiszereket a belekben feldolgozzák, olyan vegyületek keletkeznek, amelyek csökkenthetik a gyulladást és gátolhatják a rákos sejtek szaporodását. A szakértők szerint ez magyarázhatja a rostfogyasztás és a vastagbélrák csökkent kockázata közötti szoros összefüggést.

Ezenkívül az elemzés szerzői felhívják a figyelmet az alkohol befolyására. A szervezetben az etanol acetaldehiddé alakul, ami egy mérgező vegyület, és károsítja a DNS-t. Ez a folyamat növeli a mutációk kockázatát, ami rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet. Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is növeli a szájüregi, gége-, nyelőcső-, emlő- és májrák kialakulásának kockázatát.

A nőknek különösen óvatosnak kell lenniük: szervezetük lassabban dolgozza fel az alkoholt, ami fokozza annak rákkeltő hatását. Számítások azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen napi két alkoholos italt isznak, százból ötször nagyobb a rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik teljesen lemondanak az alkoholról.

Kapcsolódó írásaink