Egészség

Élelmiszerek, amik növelik az agresszív rákos megbetegedések kockázatát

Az alkohol is felkerült a listára

Sermed Mezher brit háziorvos három olyan népszerű terméket sorolt fel, amik növelik az agresszív rákos megbetegedések kockázatát – írja a Sports.kz.

Élelmiszerek, amik növelik az agresszív rákos megbetegedések kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Mezher rámutatott, hogy a bél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák valószínűsége megnő, ha valaki gyakran eszik túlfőzött vagy odaégett ételt. Az egyik ilyen ételként a túlsütött húst jelölte meg, amely policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz, amelyek DNS-károsodást okoznak és növelik a rák kockázatát. Ugyanezek a mérgező vegyületek a nyílt lángon, például grillen főzött húsban is jelen vannak.

Az orvos az alkoholt is felvette a számos ráktípus provokátorainak listájára. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az alkoholtartalmú italok a szervezetben lebomolva veszélyes anyagot szabadítanak fel, amely DNS-károsodást okoz és megakadályozza a sejtek javulását. „Már kis mennyiségű alkohol is növeli a mell- és a nyelőcsőrák kockázatát, ezért óvatosan kell fogyasztani” – tette hozzá a háziorvos.

Kapcsolódó írásaink