Egészség
Élelmiszerek, amik növelik az agresszív rákos megbetegedések kockázatát
Az alkohol is felkerült a listára

Mezher rámutatott, hogy a bél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák valószínűsége megnő, ha valaki gyakran eszik túlfőzött vagy odaégett ételt. Az egyik ilyen ételként a túlsütött húst jelölte meg, amely policiklikus aromás szénhidrogéneket tartalmaz, amelyek DNS-károsodást okoznak és növelik a rák kockázatát. Ugyanezek a mérgező vegyületek a nyílt lángon, például grillen főzött húsban is jelen vannak.
Az orvos az alkoholt is felvette a számos ráktípus provokátorainak listájára. Szerinte ez annak köszönhető, hogy az alkoholtartalmú italok a szervezetben lebomolva veszélyes anyagot szabadítanak fel, amely DNS-károsodást okoz és megakadályozza a sejtek javulását. „Már kis mennyiségű alkohol is növeli a mell- és a nyelőcsőrák kockázatát, ezért óvatosan kell fogyasztani” – tette hozzá a háziorvos.