Egészség

Itt az igazság a gombás kávéról

A szakértők megvizsgálták, igazak-e a mítoszok

Hazánkba is elért a legújabb őrület, azaz a gombás kávé. Természetesen itt nem ehető, hanem gyógygombáról van szó, amiről most ki is derült az igazság, hála a szakértőknek – írja a News Medical.

Itt az igazság a gombás kávéról
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Lino Mirgeler

A gombás kávé lényegét tekintve nem egy bonyolult ital, hiszen a kávé mellé ilyenkor némi gyógygomba is kerül, amit aztán együtt kifőzve a pozitív hatások szinte végtelenek, legalábbis az internet népe szerint. Az egyre népszerűbb ital azonban a szakértők érdeklődését is felkeltette, akik meg is vizsgálták, hogy milyen pozitív hatásokkal is jár az ital.

A legelterjedtebb változatba általában süngomba kerül por formájában. Ez a gombatípus már évezredek óta a hagyományos orvoslás egyik kedvelt növénye, hiszen a világ minden táján jótékony tulajdonságokat kapcsolnak hozz, mint például az agy egészségének a megőrzését.

Ezek a tulajdonságok azonban még most is kutatások tárgyát képezik. Annyi bizonyos, hogy a gombás kávé senkit nem fog negatívan érinteni, azonban a pontos hatások feltérképezéséhez még számtalan kutatásra van szükség, miután nem mindegyik ital ugyanúgy, ugyanabból a gombából készül.

A pozitív hatások közül azonban elvitathatatlan a tény, hogy az így készült kávé némileg kevesebb koffeint tartalmaz, ez pedig hosszú távon segíthet azoknak, akik csökkenteni szeretnék a bevitt mennyiséget.

Ennek fényében tehát mindenki döntse el magának, hogy beleveti-e magát a legújabb őrületbe, vagy megmarad a klasszikus kávénál.

Kapcsolódó írásaink