Egészség
Ezért szuperélelmiszer a savanyú káposzta
A tudósok a fermentált ételek fogyasztása által okozott sejtszintű változásokat vizsgálják

Az erjesztés egy ősi technika, amelyet évezredek óta használnak zöldségek esetében, és a modern kutatások megerősítik előnyeit. A tudósok a fermentált ételek fogyasztása által okozott sejtszintű változásokat vizsgálják. A Kaliforniai Egyetem egyik tanulmánya kimutatta, hogy a savanyú káposzta erősítheti a bélrendszert.
Maria Marco professzor és Lei Wei posztdoktori kutató elemezték a savanyú káposzta kémiai összetételét, összehasonlítva a házi és a kereskedelmi forgalomban kapható változatokat, valamint a nyers zöldséget. Caco-2 sejteket használtak a bélrendszeri stressz szimulálására, és azt találták, hogy az erjesztett káposzta megvédte a bélbarriert a gyulladásos károsodástól, ellentétben a nyers káposztával és a sós lével. A bélgát fontos a fertőzések és a krónikus betegségek megelőzésében.
A savanyú káposzta fenntartja a transzepiteliális elektromos ellenállást (TER) és csökkenti a bélfal permeabilitását. A savanyú káposztában található több mint 500 metabolit, köztük a D-fenil-laktát és a tejsav, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét, írja a Gismeteo.
Így a savanyú káposzta nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.