Egészség

Ezért szuperélelmiszer a savanyú káposzta

A tudósok a fermentált ételek fogyasztása által okozott sejtszintű változásokat vizsgálják

A savanyú káposzta köztudottan remek kiegészítője a kolbászoknak és más húsételeknek, de sokkal több egészségügyi előnnyel rendelkezik, mint amilyennek látszik, és önmagában is nagyszerű étel.

Ezért szuperélelmiszer a savanyú káposzta
Képünk illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Pierre Hussenot

Az erjesztés egy ősi technika, amelyet évezredek óta használnak zöldségek esetében, és a modern kutatások megerősítik előnyeit. A tudósok a fermentált ételek fogyasztása által okozott sejtszintű változásokat vizsgálják. A Kaliforniai Egyetem egyik tanulmánya kimutatta, hogy a savanyú káposzta erősítheti a bélrendszert.

Maria Marco professzor és Lei Wei posztdoktori kutató elemezték a savanyú káposzta kémiai összetételét, összehasonlítva a házi és a kereskedelmi forgalomban kapható változatokat, valamint a nyers zöldséget. Caco-2 sejteket használtak a bélrendszeri stressz szimulálására, és azt találták, hogy az erjesztett káposzta megvédte a bélbarriert a gyulladásos károsodástól, ellentétben a nyers káposztával és a sós lével. A bélgát fontos a fertőzések és a krónikus betegségek megelőzésében.

A savanyú káposzta fenntartja a transzepiteliális elektromos ellenállást (TER) és csökkenti a bélfal permeabilitását. A savanyú káposztában található több mint 500 metabolit, köztük a D-fenil-laktát és a tejsav, amelyek elősegítik a bélrendszer egészségét, írja a Gismeteo.

Így a savanyú káposzta nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is.

Kapcsolódó írásaink