Egészség
Élelmiszerek, amik segítenek a csontritkulás megelőzésében
Fontos, hogy a táplálkozás kiegyensúlyozott legyen

Elmondása szerint az öregedési folyamat során az új csontszövetet alkotó sejtek, az oszteoblasztok aktivitása csökken. Ráadásul idős korban kalcium- és D-vitamin-hiány lép fel, ami szintén növeli a csontritkulás kockázatát, amely betegség a csontsűrűség csökkenése.
A megelőzés érdekében kalciumot és D-vitamint tartalmazó termékekre van szükség, amelyek elősegítik az első elem felszívódását. Ezenkívül a K-vitamin szükséges a normál szöveti működéshez – részt vesz az oszteogenezisben (a csontszövet képződésének folyamatában – a szerk.) – mondta Daria Rusakova táplálkozási szakértő, az orvostudomány kandidátusa.
A könnyen emészthető kalcium megtalálható a tejtermékekben – túróban, joghurtban és sajtban. Az anyag a szezámban és a mandulában is jelen van, írja az m24.ru.
A zsíros halak (például lazac, szardínia, makréla) a kalcium mellett D-vitamint tartalmaznak, a spenót, a brokkoli és a káposzta pedig K-vitaminban gazdag – sorolta a szakember.
„Az időseknek napi 1300 milligramm kalciumot kell elfogyasztani. Naponta például 100 gramm túrót, 30 gramm sajtot és egy adag joghurtot lehet enni. A vörös hal a napi kalciumszükséglet 20 százalékát, 20 gramm mandula a nyolc százalékát tartalmazza. Fontos azonban, hogy az egyéni táplálkozást az orvos határozza meg, és kiegyensúlyozott legyen.”
A szakember ugyanakkor javasolta a cukor, az alkohol és a koffeines italok mellőzését, mivel ezek zavarják a kalcium felszívódását.
Korábban Jevgenyij Arzamaszcev dietetikus és táplálkozási szakértő elmagyarázta, miért kell az időseknek petrezselymet beiktatni az étrendjükbe. Elmondása szerint rengeteg C- és K-vitamint, valamint rostot tartalmaz, ami csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét.