Egészség
Védi a szívet, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a vérkeringést
Az íze is egyedülálló

Kevesebb vizet tartalmaz és vékonyabb héja van, mint a hagyományos hagymának, de ugyanúgy megkönnyeztet.
A mogyoróhagyma tápanyagokban és növényi vegyületekben gazdag, számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.
Bár külsőleg hasonlít a vöröshagymára, belül nagyon különbözik tőle. Ha meghámozzuk a mogyoróhagymát, láthatjuk, hogy más hagymákhoz hasonlóan nem gyűrűkből áll, hanem három-hat gerezdből vagy hagymagumóból, mint a fokhagyma.
A hagyományos hagymához képest a mogyoróhagyma koncentráltabb fehérje-, rost- és mikrotápanyag-forrás, többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, folsavat, B-vitaminokat, valamint A- és C-vitamint tartalmaz.
Ráadásul a mogyoróhagyma tele van erős antioxidánsokkal és szerves kénvegyületekkel, amelyek mind felelősek számos egészségügyi előnyért.
Az egyik ilyen erős vegyület az allicin. Ez akkor keletkezik, amikor a mogyoróhagymát összetörik vagy felvágják, amely felszabadítja antioxidánsait.
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett anyagok károsító hatásától.
A szabad gyökök túlzott mennyisége oxidatív stresszt okozhat a szervezetben, amely gyulladáshoz, valamint olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség. A mogyoróhagyma gazdag antioxidáns hatású vegyületekben, mint például a kvercetin, a kaempferol és az allicin.
Allergiás reakció során a szervezet sejtjei hisztamint bocsátanak ki, amely olyan tüneteket vált ki, mint a szövetek duzzanata, könnyező szemek és viszketés.
A mogyoróhagyma magas kvercetintartalommal rendelkezik, amely egy növényi flavonoid, amely segíthet csökkenteni és kezelni a szezonális allergiával kapcsolatos szem- és orrtüneteket. A kvercetin természetes antihisztaminként hat, megakadályozva a hisztamin felszabadulását és enyhítve az allergiás asztma, hörghurut és szezonális allergiákhoz hasonló, gyulladásos és légúti reakciók súlyosságát.
Számos kutatás bizonyítja, hogy a mogyoróhagymában található szerves kénvegyületek antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ennek köszönhetően a hagyományos gyógyászatban megfázás, láz és köhögés, valamint az influenza kezelésére is ajánlják.
Kutatások szerint a mogyoróhagyma szerves kénvegyületei és antioxidánsai többféleképpen is jót tehetnek a szív egészségének és a vérkeringésnek, és ezzel potenciálisan csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. A mogyoróhagyma nagy mennyiségben tartalmaz tioszulfátokat, egyfajta szerves kénvegyületet, amely megakadályozhatja a veszélyes vérrögök kialakulását.
Az allicin, a mogyoróhagyma másik szerves kénvegyülete, nitrogén-monoxid felszabadításával csökkenti az erek merevségét, javítja a vérkeringést, és csökkenti a vérnyomást. Javíthatja a teljes koleszterinszintet is.
Egy tanulmány megállapította, hogy a mogyoróhagyma és a fokhagyma rendelkezik a legnagyobb vérrögképződést gátló hatással, amelyet kvercetin- és allicintartalmának tulajdonítottak.
A mogyoróhagyma segíthet csökkenteni a vérben felhalmozódó, káros zsírok szintjét is, amelyek növelhetik a szívbetegségek kockázatát.
Egyes tanulmányok szerint a mogyoróhagyma összetevői segíthetnek megelőzni a felesleges zsír felhalmozódását, és csökkenthetik a teljes testzsírszázalékot.
A mogyoróhagyma növényi összetevői segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet.