Egészség

Miért lenne érdemes több halat enni?

Még a kedélyállapotra is jótékony hatással lehet

Ha a jelenleginél hetente csak egy adaggal több halat fogyasztanánk, már azzal is számottevően csökkenthetnénk annak veszélyét, hogy bizonyos súlyos betegségek kialakuljanak nálunk – tudhatjuk meg a Házipatika cikkéből.

Miért lenne érdemes több halat enni?
A legmagasabb omega-3 tartalmú halak közé a lazac, a szardínia, a hering, a makréla és a pisztráng tartozik (képünk illusztráció)
Fotó: foodcollection via AFP/Mood4Food/Serge Manceau

A halfogyasztás növelésével a rák és a cukorbetegség kockázata is csökkenthető – tájékoztatta Facebook-követőit az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A New Food cikkére hivatkozva azt írták, már heti plusz egy adag hal megevésének is nagyon sok egészségi előnye lehet – erre az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) is felhívta már a figyelmet.

Ennyi halat kellene enni

„Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek hetente legalább két adag halat kell tartalmaznia” – véli az NHS. Közben a valós fogyasztás viszont jelenleg ennek csak a felét éri el Angliában, ráadásul csökkenő tendenciát is mutat. A magyarországi halfogyasztás pedig még ennek is a töredéke, az európai átlagnak csupán alig a negyede.

Ezért érné meg több halat enni

A kutatások szerint a halfogyasztás heti egyről két adagra növelése az alábbi előnyökkel járhat:

  • 15 százalékkal csökkenthet a 2-es típusú cukorbetegség rizikója;
  • 30-42 százalékkal mérséklődhet a vastagbélrák kialakulásának kockázata;
  • 40 százalékkal lehet alacsonyabb a tüdőrák veszélye;
  • 42-44 százalékkal kisebb lehet a petefészekrák esélye.

Kapcsolódó írásaink