Egészség
Kiknek és miért nem szabad paradicsomot enni?
Az allergiás reakciók csalánkiütés, bőrviszketés és könnyezés formájában jelentkezhetnek

Egyes embereknél a paradicsom fogyasztása allergiás reakciókat okozhat, amelyek csalánkiütésszerű bőrkiütés, viszketés és könnyezés formájában. A paradicsom sok szerves savat tartalmaz, amelyek gyomorhurutban, gyomor- és nyombirakban szenvedő embereknél kellemetlen érzést, gyomorégést, gyomorpanaszokat okozhatnak, és a betegség súlyosbodásához vezethetnek. A vesekövességben szenvedőknek nem ajánlott a paradicsom fogyasztása, mivel a benne található oxálsav és C-vitamin súlyosbíthatja a betegség lefolyását – nyilatkozta a NEWS.ru-nak a megkérdezett dietetikus.
Hozzátette, hogy egyeseknél a paradicsom puffadást okozhat. A szakember hangsúlyozta, hogy a paradicsomot epekövesség esetén is kerülni kell.
Egyes embereknél a paradicsom fogyasztása puffadást, fokozott gázképződést, székrekedést és egyéb emésztési problémákat okozhat a magas rost- és szerves savtartalom miatt. Nem ajánlott paradicsomot fogyasztani epekövesség esetén – összegezte a szakember.