Egészség

Íme, a depressziót okozó termékek listája

Nem mindegy, mit fogyasztunk napi rendszerességgel

Julia Popova táplálkozási szakértő listát tett közzé azokról az élelmiszerekről és italokról, amelyek nagy szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában. Mutatjuk, miket érdemes elkerülni!

Íme, a depressziót okozó termékek listája
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Jonas Walzberg

„A rendszeres alkoholfogyasztás felborítja a szerotonin és a dopamin egyensúlyát, ami depresszióhoz és érzelmi instabilitáshoz vezethet. Ráadásul negatívan befolyásolja az alvás minőségét. Tehát egy esti pohár a megnyugtatásra globális önámítás. A cukor és a finomított élelmiszerek gyors szénhidrát szállítói, emellett a mentális egészséget rontó élelmiszerek listáján is szerepelnek. Hamis és nagyon rövid ideig tartó örömérzetet okoznak, ami a tudattalanban rögzül” – magyarázta Popova.

A táplálkozási szakember szerint a feldolgozott élelmiszerek, a gyorsételek és a transzzsírokat tartalmazó nassolnivalók jelentenek különös veszélyt a szervezetre. Hangsúlyozta, hogy ezek az anyagok növelik a gyulladás szintjét a szervezetben, rontva az agy és a belek működését – írta meg a sports.kz.

„A margarin, a gyorsételek, a bolti pékáruk és a félkész termékek, a legtöbb snack és más gyorsétel transzzsírokat tartalmaz. Növelik a gyulladás szintjét a szervezetben, ami negatívan befolyásolja nemcsak a belek, hanem az agy működését is. Ami a kávét illeti, nem kell démonizálni. Amikor azonban ez lesz az egyetlen elem, amely lehetővé teszi a mozgást, a kortizol felszabadulása a vérben megnő. Ez szorongást és álmatlanságot okoz. A mélyalvás fázisának romlása ingerlékenység és terméketlenné tesz bennünket” – foglalta össze Popova.

Kapcsolódó írásaink