Egészség

Az orvos elárulta, kinek nem érdemes tojást enni az ünnepek alatt

Azok az emberek, akiknek nincsenek egészségügyi problémáik, nyugodtan ehetnek tojássárgáját tartalmazó tojást

Az epehólyagproblémákkal, májbetegséggel, veseelégtelenséggel és csirkefehérje-allergiával küzdő embereknek le kell mondaniuk a tojásról – mondta Andrej Tyazhelnikov, a moszkvai egészségügyi hivatal alapellátásért felelős szabadúszó főorvosa.

Az orvos elárulta, kinek nem érdemes tojást enni az ünnepek alatt
A tojás jó tápláló élelmiszer
Fotó: AFP/Anadolu/Celal Gunes

„A tojás jó tápláló élelmiszer, és manapság gyakorlatilag megszűntek a fogyasztásának mennyiségére vonatkozó korlátozások. Egy egészséges felnőtt ember akár napi néhány tojást is ehet, attól függően, hogy mennyi más élelmiszert fogyaszt. Fontos, hogy ne lépjük túl a teljes kalóriamennyiséget. Az epehólyagproblémákkal, májbetegségekkel, veseelégtelenséggel és a csirkefehérjére allergiával küzdőknek el kell utasítaniuk a hagyományos húsvéti finomságot” – mondta.

Szerinte azok számára, akik böjtöltek és korlátozták magukat állati fehérjében, az ünnepnapokon legfeljebb napi egy-két tojást lehet megengedni. A szokásos étrendhez a böjt után fokozatosan kell visszatérni, és kis adagokkal kell kezdeni, különben problémák adódhatnak a gyomor-bélrendszerrel – figyelmeztetett az orvos.

„A tudósok legújabb tanulmányai rehabilitálták a tojássárgáját. Az aggodalmak elsősorban a koleszterinszint miatt voltak. De mint kiderült, a tojássárgája fogyasztása nem vezet egészségtelen vérkoleszterinszinthez, hanem számos hasznos tápanyagot biztosít. Ezért azok az emberek, akiknek nincsenek egészségügyi problémáik, nyugodtan ehetnek tojássárgáját tartalmazó tojást. A lényeg az intézkedés betartása” – jegyezte meg Tyazhelnikov, írta a RIA Novosztyi.

Ezenkívül az ügynökség beszélgetőpartnere elmondta, hogy a legártalmatlanabb színezőanyagok természetesek: hagymahéj, kurkuma, tea, céklalé. A boltokban árusított speciális ételfestékek szintén biztonságosak. Minden más színezéket pedig, amely nem tartozik az élelmiszer-színezékek közé, kategorikusan el kell utasítani - vonta le a következtetést az orvos.

Kapcsolódó írásaink