Egészség
Az orvos elárulta, kinek nem érdemes tojást enni az ünnepek alatt
Azok az emberek, akiknek nincsenek egészségügyi problémáik, nyugodtan ehetnek tojássárgáját tartalmazó tojást

„A tojás jó tápláló élelmiszer, és manapság gyakorlatilag megszűntek a fogyasztásának mennyiségére vonatkozó korlátozások. Egy egészséges felnőtt ember akár napi néhány tojást is ehet, attól függően, hogy mennyi más élelmiszert fogyaszt. Fontos, hogy ne lépjük túl a teljes kalóriamennyiséget. Az epehólyagproblémákkal, májbetegségekkel, veseelégtelenséggel és a csirkefehérjére allergiával küzdőknek el kell utasítaniuk a hagyományos húsvéti finomságot” – mondta.
Szerinte azok számára, akik böjtöltek és korlátozták magukat állati fehérjében, az ünnepnapokon legfeljebb napi egy-két tojást lehet megengedni. A szokásos étrendhez a böjt után fokozatosan kell visszatérni, és kis adagokkal kell kezdeni, különben problémák adódhatnak a gyomor-bélrendszerrel – figyelmeztetett az orvos.
„A tudósok legújabb tanulmányai rehabilitálták a tojássárgáját. Az aggodalmak elsősorban a koleszterinszint miatt voltak. De mint kiderült, a tojássárgája fogyasztása nem vezet egészségtelen vérkoleszterinszinthez, hanem számos hasznos tápanyagot biztosít. Ezért azok az emberek, akiknek nincsenek egészségügyi problémáik, nyugodtan ehetnek tojássárgáját tartalmazó tojást. A lényeg az intézkedés betartása” – jegyezte meg Tyazhelnikov, írta a RIA Novosztyi.
Ezenkívül az ügynökség beszélgetőpartnere elmondta, hogy a legártalmatlanabb színezőanyagok természetesek: hagymahéj, kurkuma, tea, céklalé. A boltokban árusított speciális ételfestékek szintén biztonságosak. Minden más színezéket pedig, amely nem tartozik az élelmiszer-színezékek közé, kategorikusan el kell utasítani - vonta le a következtetést az orvos.