Egészség
Ezeket a tojásokat tartják a legegészségesebbeknek
A tojás egészséges és megfizethető termék, amely sok ember étrendjének része

A táplálkozástudomány szempontjából nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik tojás a leghasznosabb. De számos kulcsfontosságú tényezőt meg lehet különböztetni. Az első a madarak életkörülményei: a természetes takarmányon tartott, szabadon tartott madarakból származó tojásokban több vitamin (különösen D-vitamin) és omega-3 többszörösen telítetlen savak található.
A takarmány összetétele is fontos: a hasznos adalékanyagokkal, például lenmaggal való dúsítás szintén növelheti a tojások omega-3-tartalmát. És a frissesség: minél frissebb a tojás, annál több tápanyagot – A-, D-, E-vitamin, szelén, cink, vas – tart meg.
Melyik tojásban van több fehérje
Ha a fehérje mennyiségéről beszélünk, a különböző tojástípusokban körülbelül ugyanannyi van. A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége eltérhet. Például a fürjtojás több B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a csirketojás. A kacsatojás gazdag fehérjében, vasban, B12-vitaminban és kolinban, de elég koleszterint tartalmaz. A libatojás magas fehérje- és zsírtartalmú, míg a strucctojás túlnyomórészt csak fehérjét tartalmaz, kevesebb zsírral. A pulyka- és a császártojást magas vitamin- és ásványianyag-tartalom jellemzi.
„Egzotikusabb” tojásokat is használnak táplálékként – fácántojást, emu-struccot, sőt hüllőt is. Különlegességük a szokatlan és kifejezett íz.
Ehet nyers tojást
A nyers tojást a szalmonellózis magas kockázata miatt tilos fogyasztani. A főtt és a sült jól emészthető, mert a hőkezelés során a fehérje denaturálódik (megváltozik a szerkezete), és könnyebben emészthető.
Milyen tojást fogyasszon a diéta során
Diétás táplálkozásra a csirketojás a legalkalmasabb. Alacsony a kalória- és zsírtartalmuk, és gazdagok fehérjében. Akik figyelnek az alakjukra, fogyaszthatják főzve, rántotta vagy rántotta formájában, minimális olajjal vagy saláták kiegészítőjeként.
Milyen gyakran ehet tojást
Régebben úgy gondolták, hogy a napi tojásfogyasztás megemeli a vér koleszterinszintjét, és olyan szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, mint az érelmeszesedés. A modern kutatások azonban megerősítik, hogy napi egy-két tojás fogyasztása elfogadható és biztonságos az egészség szempontjából. Ha valakinek már igazoltan magas a koleszterinszintje vagy krónikus szív- és érrendszeri betegsége van, akkor jobb, ha heti három-négy tojásra korlátozza a mennyiséget.