Egészség

Ezek az ételek a legkedvezőbbek a vesék számára

A vesék fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben

Az egészséges élelmiszerek listáján szerepelnek a keresztes virágú zöldségek – a karfiol, a brokkoli és a fehér káposzta, amelyek a vese számára fontos C- és K-vitamint tartalmaznak – írja a Sports.kz.

Ezek az ételek a legkedvezőbbek a vesék számára
A keresztes virágú zöldségekből készült ételek jó hatással vannak a vesék működésére (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Photo Library/Sebastian Kaulitzki

A sok vizet tartalmazó zöldségek és gyümölcsök, mint például az uborka, a görögdinnye és a zeller, segítenek fenntartani az optimális hidratációs szintet, amely fontos a megfelelő veseműködéshez – mondta Anna Divinskaya táplálkozási szakértő, táplálkozási zavarokkal foglalkozó pszichológus.

„A vesék olyan szervek, amelyek fontos szerepet töltenek be a szervezetünkben. A helyes és tudatos táplálkozás nemcsak a vesék egészségének megőrzését segíti elő, hanem az általános jólétet is javítja. A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök kiváló folyadék- és elektrolitforrások. A keresztes virágú zöldségek, például a karfiol, a brokkoli és a káposzta pedig a vese számára fontos C- és K-vitamint, valamint folsavat és gyulladáscsökkentő indolvegyületeket tartalmaznak” – mondta a szakember.

Megjegyezte azt is, hogy az áfonya és vörösáfonya különösen hasznos a magas antioxidáns-tartalma miatt, amelyek védik a vesesejteket. Ezenkívül a zöldfűszerek, például a petrezselyem és a kapor káliumot tartalmaznak, amely szükséges a kalcium-anyagcsere szabályozásához. Vesebetegségek esetén ugyanakkor fontos ellenőrizni annak szintjét a szervezetben.

„Az áfonya, vörös áfonya és málna nemcsak ízletes bogyók, hanem nagyon egészséges termékek is. A bogyók gazdagok antioxidánsokban, például C-vitaminban és antocianinokban, amelyek segítik a sejtek védelmét, és javítják a veseműködést. Az áfonya képes a húgyúti fertőzések megelőzésére is. A petrezselyem és a kapor gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek a vese egészségének megőrzéséhez szükségesek. Figyelni kell azonban arra is, hogy a káliumtöbblet bizonyos vesebetegségeknél nem kívánatos” – összegezte Divinskaya.

Kapcsolódó írásaink