Egészség

Ezek az ételek segítenek megelőzni a vesekövek kialakulását

A probiotikumok fontos szerepet töltenek be

Sokan kíváncsiak arra, hogy milyen ételeket kellene az étrendjükbe iktatniuk, hogy támogassák a vese egészségét, és megelőzzék a kövek kialakulását.

Ezek az ételek segítenek megelőzni a vesekövek kialakulását
A vesekövek leggyakoribb típusa az úgynevezett kalcium-oxalát kövek
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

Orvosszakértők hangsúlyozzák, hogy a tejtermékekből, például a joghurtból származó több kalcium fogyasztása valóban segíthet megelőzni a kőképződést.

Raida Giwala nefrológus elmondta, hogy a vesekövek leggyakoribb típusa az úgynevezett kalcium-oxalát kövek. Ezek a kövek akkor alakulnak ki, amikor a kalcium a vizeletben összekeveredik az oxalát nevű kristályképző anyaggal.

A kefir egy másik kalciumban gazdag élelmiszer, amely segíthet a vesekövek elleni védelemben. De ez még nem minden egészségügyi előnye a kefirnek. Tele van probiotikumokkal, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét. Ez viszont védelmet nyújthat a vesekövek ellen.

Melanie Betz táplálkozási szakértő felfedte, hogy a bélben élő baktériumok segíthetnek csökkenteni az oxalát felszívódását, valamint csillapítják a vesében lévő gyulladást, amely kő kialakulásához vezethet.

A kövek elkerülése érdekében narancsot is kell enni. Ez a gyümölcs ugyanis gazdag egy hasznos vegyületben, a citrátban. Úgy működik, hogy csökkenti a vizelet pH-értékét, kedvezőtlen környezetet teremtve a vesekövek kialakulásához.

Azonban nem minden citrusféle egyformán hatékony. Egy tanulmány szerint a grapefruitlé éppen ellenkezőleg, növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy a citrát és a rostok beviteléhez egész gyümölcsöket fogyasszunk.

Természetesen a zöldségekről sem szabad megfeledkezni. A rostok leginkább az emésztés egészségében betöltött szerepükről ismertek - a rostok számos előnye közül az egyik a vesekő kialakulásának kockázatát csökkenti – adta hírül a Sports.kz a My.ua-ra hivatkozva.

Bár a zöldségekben sok oxalát lehet, a gyümölcsök és zöldségek segítenek kiegyensúlyozni a húgysavszintet, és növelik a vizelet citrátját, ami segíthet megelőzni a kalciumos veseköveket.

Kapcsolódó írásaink