Egészség
Ezek az ételek segítenek megelőzni a vesekövek kialakulását
A probiotikumok fontos szerepet töltenek be

Orvosszakértők hangsúlyozzák, hogy a tejtermékekből, például a joghurtból származó több kalcium fogyasztása valóban segíthet megelőzni a kőképződést.
Raida Giwala nefrológus elmondta, hogy a vesekövek leggyakoribb típusa az úgynevezett kalcium-oxalát kövek. Ezek a kövek akkor alakulnak ki, amikor a kalcium a vizeletben összekeveredik az oxalát nevű kristályképző anyaggal.
A kefir egy másik kalciumban gazdag élelmiszer, amely segíthet a vesekövek elleni védelemben. De ez még nem minden egészségügyi előnye a kefirnek. Tele van probiotikumokkal, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét. Ez viszont védelmet nyújthat a vesekövek ellen.
Melanie Betz táplálkozási szakértő felfedte, hogy a bélben élő baktériumok segíthetnek csökkenteni az oxalát felszívódását, valamint csillapítják a vesében lévő gyulladást, amely kő kialakulásához vezethet.
A kövek elkerülése érdekében narancsot is kell enni. Ez a gyümölcs ugyanis gazdag egy hasznos vegyületben, a citrátban. Úgy működik, hogy csökkenti a vizelet pH-értékét, kedvezőtlen környezetet teremtve a vesekövek kialakulásához.
Azonban nem minden citrusféle egyformán hatékony. Egy tanulmány szerint a grapefruitlé éppen ellenkezőleg, növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát. Fontos, hogy a citrát és a rostok beviteléhez egész gyümölcsöket fogyasszunk.
Természetesen a zöldségekről sem szabad megfeledkezni. A rostok leginkább az emésztés egészségében betöltött szerepükről ismertek - a rostok számos előnye közül az egyik a vesekő kialakulásának kockázatát csökkenti – adta hírül a Sports.kz a My.ua-ra hivatkozva.
Bár a zöldségekben sok oxalát lehet, a gyümölcsök és zöldségek segítenek kiegyensúlyozni a húgysavszintet, és növelik a vizelet citrátját, ami segíthet megelőzni a kalciumos veseköveket.