Egészség

Így változik meg emésztőrendszerünk az édesítőszerek hatására

A kutatók meglepő felfedezést tettek

A mesterséges édesítők egyre nagyobb szerepet játszanak étkezéseinkben, most azonban úgy fest, már diétánk hatékonyságára is befolyással lehet – írja a News Medical friss cikkében.

Így változik meg emésztőrendszerünk az édesítőszerek hatására
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/GARO

A kutatók és a dietetikusok évek óta próbálják megfejteni bizonyos termékek emésztőrendszerünkre gyakorolt hatásait. A mesterséges édesítőszerek pedig egyértelműen a leginkább kutatott adalékanyagok közé tartoznak. Sok tanulmány ugyanis komoly, az emésztőrendszert érintő mikrobiológiai változásokról számolt be, míg megint más tanulmányok nem találtak eltérést.

A legfrissebb tanulmányok alapján pedig nem ok nélküli a félelem, hiszen – habár önmagában az édesítő szerek nem károsak az egészségre – a személyes reakciók eltérőek lehetnek. A hosszú távú következmények között például több tanulmány is említi, hogy a vizsgált betegek anyagcseréjében változás állt be, ami egyértelműen az édesítőszerek által a bélflórára gyakorolt hatásnak volt köszönhető.

Ez azonban egyértelműen káros volt a szervezet számára, hiszen az anyagcsere lassulása egyúttal súlynövekedéshez is vezetett hosszú távon.

A kutatók szerint épp az ilyen hatások miatt lenne fontos az úgynevezett mikrobiom-vizsgálatok meghonosítása, hiszen ezek alapján akár személyre szabott diétát és édesítőszert is lehetne választani a betegeknek, elkerülve a nem kívánt egészségügyi mellékhatásokat.

Természetesen még sok időre van szükség, mire bevett gyakorlat lesz az eljárás, azonban a friss tanulmányok alapján jó esély van rá, hogy a jövőben a mikrobiom-vizsgálat a dietetikusok bevett gyakorlata legyen.

Kapcsolódó írásaink