Egészség

Egyre nagyobb veszély a Parkinson-kór

A friss kutatások szerint rengeteg olyan anyag van a környezetünkben, amely kockázatot jelenthet

A Parkinson-kór napjainkban egyre több embert érint, és nem csak azért, mert egyre idősebbek vagyunk – írja a Focus legújabb cikkében.

Egyre nagyobb veszély a Parkinson-kór
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Aline Morcillo

Tanulmányok szerint a környezeti toxinok egész sora növeli a Parkinson-kór kockázatát, beleértve az elsődleges növényvédő szereket is. „Sok peszticidben közös, hogy gyulladásos folyamatokat indítanak el az agyban” – magyarázza Eva Schäffer, a kieli campus Schleswig-Holstein Egyetemi Kórházának Neurológiai Klinikájáról.

Ezenkívül a hasonló szerek megváltoztatják az anyagcsere folyamatait, és további mechanizmusokat indítanak el az agyban, amelyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Ennek megfelelően a Foglalkozási Betegségek Orvosi Tanácsadó Testülete (ÄSVB) 2024-ben úgy döntött, hogy tudományos ajánlást tesz a „peszticidek által okozott Parkinson-szindróma” foglalkozási megbetegedésre – ez a lépés más országokban évekkel ezelőtt történt.

Schäffer szerint vannak más környezeti tényezők is, amelyekben a Parkinson-kór megnövekedett kockázata növekszik, beleértve a gyakran használt oldószeres triklór-etilént és a légszennyezést, különösen a részecskék formájában.

És végül az egyéni életmód központi szerepet játszik. A fizikai inaktivitás, de a magasan feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend is az egyik kockázati tényező volt.

Érdemes tehát változtatni életvitelünkön amíg lehet, hiszen a megelőzésbe fektetett energia megóvhat minket egy későbbi betegségtől.

Kapcsolódó írásaink