Egészség
Ezzel a reggelivel megelőzheti a csontritkulást
Jobb a csontoknak, mint a kalcium

A tudósok 2024-ben 19 ezer ember bevonásával végeztek vizsgálatot. Azt találták, hogy azok, akik naponta legalább egy tojást (körülbelül 85 grammot) ettek, nagyobb csontsűrűséggel rendelkeztek – akár 83 százalékkal a gerincben és 72 százalékkal a csípőben –, mint azok, akik egyáltalán nem ettek tojást. Ez jelentősen csökkenti a csontritkulás kialakulásának kockázatát – írja a pravda.ru.
Mi a helyzet a koleszterinnel
A tojást régebben a „rossz” koleszterin forrásaként tartották számon. Ez a vélemény azonban elavult. A The American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóirat már 2020-ban közzétette az adatokat: a napi tojásfogyasztás nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát.
A táplálkozási szakemberek megerősítik
A legtöbb szakértő egyetért: napi egy tojás normális. Csak fontos figyelembe venni és „rejtett” tojást – például rántottában, rakott ételekben, pékárukban.
De a kontrollálatlanul magas koleszterinszinttel vagy cukorbetegséggel élőknek heti 2-3 tojásra kell korlátozniuk magukat.
Miért ideális termék a tojás:
- kiváló minőségű fehérjét tartalmaz;
- gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (beleértve a cinket is);
- a tojássárgája antioxidánsokkal és a megfelelő koleszterinszinttel látja el a szervezetet.
Az orvosok szerint a tojás az egyik legértékesebb és legmegfizethetőbb élelmiszer, különösen a kiegyensúlyozott étrendhez.
Melyik tojást válasszuk?
A legjobb választás a lenmaggal etetett tyúkok tojása . Ezek ugyanis gazdagabbak szívbarát omega-3 zsírsavakban. De a héj színe, sőt a madár tartási körülményei szinte semmilyen hatással nincsenek a tápértékre.