Egészség

Étkezési szokások, amik növelhetik a cukorbetegség kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség szinte népbetegségnek számít

Ismert, hogy az általános egészségi állapotot nagyban befolyásolja az étkezés. Az elfogyasztott táplálék mindenre hatással van a hangulatunktól kezdve az energiaszinten át egészen az alvás minőségéig – írja a mindmegette.hu.

Étkezési szokások, amik növelhetik a cukorbetegség kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/FCA/Science Photo Libra/DigicomPhoto

Ha az étrendünkből hiányoznak azok a tápanyagok, amelyekre a szervezetünknek szüksége van, az számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, beleértve az elhízást, a 2-es típusú diabéteszt és még több más betegséget. Kutatók arra keresték a választ, hogy mely táplálkozási tényezők vannak leginkább hatással a cukorbetegségre.

Egy új tanulmány szerint a kiegyensúlyozatlan étkezési szokások 2018-ban világszerte több mint 14,1 millió 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához járultak hozzá. A 11 vizsgált táplálkozási tényező közül három játszotta a legnagyobb szerepet a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának növelésében: a teljes kiőrlésű gabonák elégtelen fogyasztása, a finomított rizs és búza túlzott fogyasztása, valamint a feldolgozott hús túlzott fogyasztása.

Nem véletlen, hogy ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása növeli a cukorbetegség kockázatát, és krónikusan emelkedett vércukorszinttel jár. A teljes kiőrlésű gabonák tele vannak rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek lelassítani az élelmiszerek felszívódását, és segítenek a vércukor- és energiaszintet hosszabb ideig egyensúlyban tartani. A finomított gabonák, mint a rizs és a búza, jellemzően a jobban feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg, és nem sok rostot tartalmaznak, így gyorsabban égnek el, és vércukorszint-emelkedéshez, majd annak gyors csökkenéséhez vezethetnek. Ha a szervezetben rendszeresen megugrik a vércukorszint, az inzulinrezisztenciához vezethet, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kutatások azt is kimutatták, hogy a feldolgozott hús jellemzően magas telített zsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal rendelkezik, amelyek mindegyike növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ha több teljes kiőrlésű gabonát szeretnénk fogyasztani, próbáljunk apránként változtatni. Együnk reggelire teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett, vagy válasszunk teljes kiőrlésű tésztát ebédnél normál tészta helyett. Ezen túlmenően csökkenthetjük a finomított szénhidrátok fogyasztását úgy, hogy lecseréljük a régi, hagyományos köreteket, és több barna rizst, quinoát, karfiolrizst, árpát, zabot fogyasztunk. A feldolgozott vörös húsokat pedig más fehérjékkel helyettesítsük. Jó választás a bab, a hal, a tojás, a sajt, a borsó és a lencse, hiszen ezek mind fehérjében gazdag élelmiszerek, ráadásul gyorsan elkészíthetők és értékes tápanyagokban gazdagok.

Kapcsolódó írásaink