Egészség

Az automatából származó kávé szíven ütheti – szó szerint

Mit találtak az automata kávéban?

Egy ismerős csésze kávé az automatából ártalmatlannak tűnhet, különösen az irodában vagy a kórházban. Svéd tudósok azonban megállapították, hogy egy ilyen ital hatással lehet az erek egészségére – ráadásul minden külső jel nélkül.

Az automatából származó kávé szíven ütheti – szó szerint
Korlátozza az automata kávégépekből származó italok fogyasztásának gyakoriságát (képünk illusztráció)
Fotó: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az automaták által készített kávé fokozott mennyiségben tartalmaz diterpéneket – olyan szerves vegyületeket, amelyek befolyásolják a koleszterinszintet, számol be a pravda.ru.

„A diterpének, például a kahweol és a cafestol azok, amelyek rendszeres fogyasztás esetén növelhetik a „rossz” koleszterinszintet” – magyarázták a kutatók.

Koncentrációjuk magasabb volt a gépi kávéban, mint a papírszűrős italokban, de alacsonyabb, mint a szűretlen kávéban, például a török kávéban.

Miért fontos ez?

A diterpének stimulálják a májat, ami miatt az több koleszterint termel, ami idővel növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik hajlamosak a magas LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintre.

Melyik kávé biztonságosabb?

Nem kell teljesen lemondania a kávéról – de figyelniekell arra, hogyan készítik el. A tudósok a következőket javasolják

  • részesítse előnyben a papírszűrős kávét (például a csepegtető kávéfőzőben készítettet);
  • korlátozza az automata kávégépekből származó italok fogyasztásának gyakoriságát, különösen azokban az intézményekben, ahol a főzési technológia ismeretlen.

Kapcsolódó írásaink