Egészség
Az automatából származó kávé szíven ütheti – szó szerint
Mit találtak az automata kávéban?

A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az automaták által készített kávé fokozott mennyiségben tartalmaz diterpéneket – olyan szerves vegyületeket, amelyek befolyásolják a koleszterinszintet, számol be a pravda.ru.
„A diterpének, például a kahweol és a cafestol azok, amelyek rendszeres fogyasztás esetén növelhetik a „rossz” koleszterinszintet” – magyarázták a kutatók.
Koncentrációjuk magasabb volt a gépi kávéban, mint a papírszűrős italokban, de alacsonyabb, mint a szűretlen kávéban, például a török kávéban.
Miért fontos ez?
A diterpének stimulálják a májat, ami miatt az több koleszterint termel, ami idővel növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez különösen igaz azokra az emberekre, akik hajlamosak a magas LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintre.
Melyik kávé biztonságosabb?
Nem kell teljesen lemondania a kávéról – de figyelniekell arra, hogyan készítik el. A tudósok a következőket javasolják
- részesítse előnyben a papírszűrős kávét (például a csepegtető kávéfőzőben készítettet);
- korlátozza az automata kávégépekből származó italok fogyasztásának gyakoriságát, különösen azokban az intézményekben, ahol a főzési technológia ismeretlen.