Egészség

Ez a népszerű cukorpótló éhesebbé tehet, nem pedig karcsúbbá

Édes íz elégedettség nélkül

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatói elemezték az agyi szkennelést, és azt találták, hogy egy népszerű cukorhelyettesítő, amelyről egykor úgy gondolták, hogy segít csökkenteni a kalóriákat, ehelyett arra ösztönözheti az embereket, hogy többet egyenek – írja a ZMEScience.

Ez a népszerű cukorpótló éhesebbé tehet, nem pedig karcsúbbá
Létezik olyan cukorpótló amelyik növeli az éhségérzetet
Fotó: NorthFoto

Azt találták, hogy a szukralóz, a diétás italok és a „cukormentes” rágcsálnivalók gyakori összetevője megváltoztatja az éhséghez kapcsolódó agyi aktivitást – különösen az elhízott embereknél. A cukorral ellentétben a szukralóz nem váltja ki a szervezet teltségérzetének hormonális jeleit, így az emberek éhesebbnek érzik magukat, nem elégedettek.

„Ha a szervezet kalóriát vár az édesség miatt, de nem kapja meg a várt kalóriát, az idővel megváltoztathatja az agy felkészültségét arra, hogy vágyjon ezekre az anyagokra” – mondta dr. Kathleen Page, a tanulmány vezető szerzője és az USC Diabetes and Obesity Research Institute igazgatója.

A dietetikusok és az élelmiszergyártók évek óta mesterséges édesítőszerekre támaszkodnak, hogy segítsék a fogyasztókat cukorbevitelük csökkentésében. A szukralóz nagyjából 600-szor édesebb, mint az asztali cukor, de kalóriamentes. Az amerikaiak körülbelül negyven százalék-a rendszeresen fogyaszt cukorhelyettesítőket, remélve, hogy elkerüli a hozzáadott cukrok következményeit.

De az Egészségügyi Világszervezet már 2023-ban figyelmeztetett a cukormentes édesítőszerek testsúlyszabályozásra való felhasználására, hivatkozva a súlygyarapodással, a cukorbetegséggel, a szívbetegséggel és a magasabb halálozással kapcsolatos összefüggésekre. A tudósok azonban még mindig nem értették teljesen, hogy ezek az anyagok hogyan hatnak az agyra.

Itt lépett be Page és csapata.

75 résztvevőt toboroztak, köztük egészséges testsúlyú, túlsúlyos és elhízott embereket egy ellenőrzött kísérlethez. Mindenki háromszor jött a laborba. Minden látogatáskor sima vizet, cukorral édesített italt vagy szukralózzal édesített italt ittak.

A kutatók ezután funkcionális MRI-vel szkennelték az agyukat, vérmintákat vettek, és megkérdezték, mennyire érzik magukat éhesnek. A szukralóz megvilágította a hipotalamuszt, az agy étvágyat és testsúlyt szabályozó részét. Ugyanez nem történt meg a cukorral vagy a vízzel. Még sokatmondóbb volt, hogy a szukralóz hogyan befolyásolta a hipotalamuszt, hogy intenzívebben lépjen kapcsolatba az agy motivációban és döntéshozatalban részt vevő részeivel – olyan területekkel, amelyek befolyásolhatják a sóvárgást és az impulzusfogyasztást.

„Ha az emberek valami édeset fogyasztanak, de nem kapják meg a várt energiát, az növelheti az étel utáni vágyat” – mondta dr. Page. „Ez hosszú távon túlevéshez vezethet.”

Kapcsolódó írásaink