Egészség

Hogyan és meddig tárolhatók a csonthéjas magvak?

Ropogós, aromás, tápláló – a dió már régóta előkelő helyet foglal el konyháinkban. Tele vannak fehérjével, gazdagok egészséges zsírokban, és könnyedén elkészítik a tökéletes snacket. De a kérdés az: tényleg elromolhatnak? – teszi fel a kérdést a pravda.ru.

Hogyan és meddig tárolhatók a csonthéjas magvak?
A diófélék étrendbe illesztése jó hatással van a koleszterinszintre is
Fotó: robertharding via AFP/David Pickford

A dió titka a telítetlen zsírokban rejlik. Ezek teszik teszik olyan értékessé, de ugyanakkor sebezhetővé. A telítetlen zsírok érzékenyek a fényre, a hőre és a levegőre. Hatásukra a zsírok oxidálódnak, instabil savakká bomlanak. Ettől a dió nem válik veszélyessé, viszont az íze és illata romlik – avasodik.

Általában a csomagolás jelzi azt az időtartamot, ameddig a dió megőrzi legjobb tulajdonságait, de ez nem mindig jelenti azt, hogy a termék már nem alkalmas fogyasztásra.

Hogyan kell megfelelően tárolni a diót?

Ha néhány héten belül el szeretné fogyasztani a diót, hagyja az eredeti csomagolásában, vagy tegye egy üvegedénybe a konyhaszekrénybe.

Szeretné sokáig eltartani?

  • tartsa a diót hűvös, sötét helyen;
  • légmentesen záródó, átlátszatlan edényeket használjon;
  • a legjobb, ha hűtőszekrénybe vagy akár fagyasztóba tesszük.

A fagyasztáshoz szorosan záródó fedelű üvegedények vagy alacsony hőmérsékleten való tárolásra tervezett cipzáras zacskók alkalmasak.

Mennyi ideig tartanak el a különböző típusú csonthéjas magvak?

Mandula

Szekrény – 1 év, hűtőszekrény és fagyasztó – 2 év felett

Dió

Szekrény – 3 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év

Földimogyoró

Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – legfeljebb 1 év, fagyasztó – legfeljebb 2 év

Mogyoró

Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év

Kesudió

Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év

Pisztácia

Ruhásszekrény – 6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év (héjban)

Kapcsolódó írásaink