Egészség
Hogyan és meddig tárolhatók a csonthéjas magvak?

A dió titka a telítetlen zsírokban rejlik. Ezek teszik teszik olyan értékessé, de ugyanakkor sebezhetővé. A telítetlen zsírok érzékenyek a fényre, a hőre és a levegőre. Hatásukra a zsírok oxidálódnak, instabil savakká bomlanak. Ettől a dió nem válik veszélyessé, viszont az íze és illata romlik – avasodik.
Általában a csomagolás jelzi azt az időtartamot, ameddig a dió megőrzi legjobb tulajdonságait, de ez nem mindig jelenti azt, hogy a termék már nem alkalmas fogyasztásra.
Hogyan kell megfelelően tárolni a diót?
Ha néhány héten belül el szeretné fogyasztani a diót, hagyja az eredeti csomagolásában, vagy tegye egy üvegedénybe a konyhaszekrénybe.
Szeretné sokáig eltartani?
- tartsa a diót hűvös, sötét helyen;
- légmentesen záródó, átlátszatlan edényeket használjon;
- a legjobb, ha hűtőszekrénybe vagy akár fagyasztóba tesszük.
A fagyasztáshoz szorosan záródó fedelű üvegedények vagy alacsony hőmérsékleten való tárolásra tervezett cipzáras zacskók alkalmasak.
Mennyi ideig tartanak el a különböző típusú csonthéjas magvak?
Mandula
Szekrény – 1 év, hűtőszekrény és fagyasztó – 2 év felett
Dió
Szekrény – 3 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év
Földimogyoró
Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – legfeljebb 1 év, fagyasztó – legfeljebb 2 év
Mogyoró
Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év
Kesudió
Szekrény – 3-6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év
Pisztácia
Ruhásszekrény – 6 hónap, hűtőszekrény – 1 év, fagyasztó – 2 év (héjban)