Egészség

Zeller: nyersen vagy főzve?

Mindkettőnek megvanak a maga előnyei

A zellert a legtöbb esetben főzve fogyasztjuk, azonban nyersen is számtalan helyen találkozhatunk vele, a kérdés már csak az, melyik a jobb – írja a Oekotest.

Zeller: nyersen vagy főzve?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Rizottó, saláta, leves, bolognai szósz és még sorolhatnánk. A zellernek rengeteg hasznosítási formája van, és habár kevés figyelem jut rá, mégis bátran nevezhetjük az egyik legsokoldalúbb zöldségnek. A levesek és a szószok világán túl azonban a zeller természetesen fogyasztható nyersen is. Ennek megvannak a maga előnyei, hiszen a főzési folyamat során a zöldségben több értékes vitamin és tápanyag tartalma is csökken.

Fontos azonban tisztázni, hogy a zeller egy bizonyos szinten rizikós is lehet, hiszen sokan anélkül is allergiásak rá, hogy tudnának róla. Terhes nők esetében pedig különösen fontos figyeln, hiszen a zeller tartalmaz egy olyan esszenciális olajat, amely nagy mennyiségben irritálhatja a méh izomzatát, így pedig káros lehet a magzatra.

A fentiek ellenére azonban érdemes több figyelmet fordítani a zellerre, hiszen egy rendkívül sokoldalú és egészséges szezonális zöldségről van szó, így a felhasználásnak már csak a képzelet szabhat határt.

Kapcsolódó írásaink