Egészség
Ezek az ízületek számára legkárosabb gabonafélék
Egyes gabonafélék fogyasztása az ízületi betegségek súlyosbodásához vezethet

Az endokrinológus kifejtette, hogy a finomítással eltávolítják a gabona legértékesebb részeit – a rostokban és ásványi anyagokban gazdag korpa- és csíraréteget.
A finomított gabonafélék növelik a gyulladásos markerek szintjét a vérben. Ez negatív hatással van az ízületekre, és más egészségügyi problémák kialakulását is előidézi – pontosított az orvos.
Az orvos azt is hangsúlyozta, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélék a finomított gabonafélékkel ellentétben nemcsak rostokat és ásványi anyagokat, hanem B-vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek védik a sejteket a károsodástól. „A tanulmányok azt mutatják, hogy az ilyen gabonafélék rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Emellett a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek segítenek fenntartani az egészséges bélflórát, amely fontos a szervezet általános egészsége szempontjából” – zárta az orvos.