Egészség
A rák terjedését gyorsító tényezőt neveztek meg
Olyan folyamatokat aktivál, amelyek segítik a daganatos sejtek könnyebb behatolását más szervekbe

A Nemzeti Rákközpont kutatói tripla-negatív mellrákos egereken végzett kísérletükben kimutatták: a zsírok túlzott fogyasztása olyan folyamatokat aktivál, amelyek segítik a daganatos sejtek könnyebb behatolását más szervekbe – jelen esetben a tüdőbe.
A túlsúlyos egereknél a vérlemezkék – a véralvadásban részt vevő vérsejtek – fokozott munkáját mutatták ki. Ezek a sejtek sűrű gyűrűben vették körül a tumorsejteket, amely a tudósok szerint megakadályozta, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa azokat. Emellett a tüdőben megnőtt a fibronektin fehérje szintje, amely kedvező „talajt” teremtett a daganatok rögzülésének.
Amikor az állatokat normál étrendre állították át, a mutatók visszatértek a normális szintre, és csökkent az áttétek száma. A tudósok szerint az étrend és a vérlemezke-aktivitás ellenőrzése fokozhatja a kezelés hatékonyságát az emlőrákos embereknél.