Egészség

A rák terjedését gyorsító tényezőt neveztek meg

Olyan folyamatokat aktivál, amelyek segítik a daganatos sejtek könnyebb behatolását más szervekbe

Spanyol tudósok megállapították, hogy a zsíros ételek hozzájárulhatnak a rák gyorsabb terjedéséhez – írja a Medical Xpress.

A rák terjedését gyorsító tényezőt neveztek meg
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Nemzeti Rákközpont kutatói tripla-negatív mellrákos egereken végzett kísérletükben kimutatták: a zsírok túlzott fogyasztása olyan folyamatokat aktivál, amelyek segítik a daganatos sejtek könnyebb behatolását más szervekbe – jelen esetben a tüdőbe.

A túlsúlyos egereknél a vérlemezkék – a véralvadásban részt vevő vérsejtek – fokozott munkáját mutatták ki. Ezek a sejtek sűrű gyűrűben vették körül a tumorsejteket, amely a tudósok szerint megakadályozta, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa azokat. Emellett a tüdőben megnőtt a fibronektin fehérje szintje, amely kedvező „talajt” teremtett a daganatok rögzülésének.

Amikor az állatokat normál étrendre állították át, a mutatók visszatértek a normális szintre, és csökkent az áttétek száma. A tudósok szerint az étrend és a vérlemezke-aktivitás ellenőrzése fokozhatja a kezelés hatékonyságát az emlőrákos embereknél.

Kapcsolódó írásaink