Egészség

A kefir fogyasztása az Alzheimer-kór megelőzésének is tekinthető

Mindenki tudja, hogy a kefir a bélrendszer számára hasznos probiotikus termék

Az utóbbi időben megjelentek olyan tanulmányok, amelyek szerint a bél mikrobiomjának erősítése pozitív szerepet játszik az Alzheimer-kór megelőzésében, így a kefir fogyasztása a betegség megelőzésének is tekinthető – írja az EatingWell.

A kefir fogyasztása az Alzheimer-kór megelőzésének is tekinthető
A kefir az emésztésre is jó hatást gyakorol
Fotó: NorthFoto

Megjegyzik, hogy az Alzheimer-kór az összes demenciás eset hatvan-nyolcvan százalékát teszi ki, amelyre nincs gyógymód, ezért fontos, hogy a betegség kialakulásának megelőzésére összpontosítsunk. A kefir pedig segíthet ebben.

Dél-amerikai és dán kutatók közösen végeztek szisztematikus áttekintést és metaanalízist a kefirről, mivel már korábban is voltak bizonyítékok arra, hogy az egészséges bélmikrobiom szerepet játszhat az Alzheimer-kór megelőzésében. A tudósok 2025 áprilisában tették közzé eredményeiket.

A tudósok összesen hét vizsgálatot végeztek: négyet rágcsálókon (patkányokon és egereken), kettőt gyümölcslegyeken és egyet embereken.

Számos megállapítást tettek, többek között azt, hogy a kefirt fogyasztó alanyoknál kevésbé halmozódott fel a béta-amiloid fehérje az agyban, magasabb volt az antioxidáns aktivitásuk, és csökkent az oxidatív károsodás, csökkent az ideggyulladás, alacsonyabb volt az agysejtek pusztulásának mértéke, javultak az inzulin és a glükóz útjai az agyban, és helyreállt a bélnyálkahártya.

Egy humán vizsgálatban a kefir magas szintű antioxidáns aktivitással és jobb teljesítménnyel járt az Alzheimer-kórral diagnosztizált embereknél több memóriateszten.

Mivel ez a metaanalízis csak egy humán vizsgálatot tartalmazott, nem lehet nagy biztonsággal kijelenteni, hogy ezek az eredmények emberekre is érvényesek – jegyzik meg a kutatók, hozzátéve, hogy átfogóbb, hosszú távú humán vizsgálatokra van szükség.

Megjegyzik azonban, hogy még ha nem is aggódunk az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata miatt, a kefir akkor is jótékony hatással lehet a bélrendszerre. Amellett, hogy probiotikum, egyéb jótékony összetevőkben is gazdag, mint például fehérje, telítetlen zsírsavak, szénhidrátok, A-, D-, E- és K-vitamin, B-vitaminok, kalcium, foszfor, kálium és cink.

A kefirben található szénhidrátok közül sok komplex: táplálják a bélrendszeredben lévő, jótékony baktériumokat, segítve azok szaporodását. Még ha laktózérzékeny is valaki, akkor is nagy az esélye annak, hogy a bélrendszere elviseli a kefirt, mert az elkészítési folyamat szinte nullára csökkenti a laktóz mennyiségét.

Kapcsolódó írásaink